Viziteaza magazinul FarmaBlu.ro pe ShopMania vezi produsele la promotie

Producatori

Diflucan 150mg x 1cps

Diflucan 150mg x 1cps
Producator: PFIZER INC USA Substanta activa: Fluconazol
ID: 1108

Informatii cumparare

Produs similar:

Excilor stilou-tratament impotriva infectiei fungice x 1buc cutie
52.99 RON
Acest produs nu poate fi achizitionat online! Conform legislatiei actuale acest medicament poate fi cumparat doar direct din farmacii pe baza de reteta.
ASCII

Compozitie:

Fluconazol 150 mg - Lactosum - Amylum maydis - Coli. silic. dioxyd - Magnes stea­ras - Natr. laurylsulphas pro caps. gelat. una.

Actiune:

Fluconazolul face parte dintr-o noua clasa de agenti antifungici triazolici, fiind un puternic si specific inhibitor al sintezei nucleului sterol al fungilor

Administrat atat oral cat si intravenos, fluconazolul a fost activ intr-o mare varietate de infectii fungice la animale. S-a demonstrat actiunea sa impotriva infectiilor micotice oportuniste cum ar fi infectii cu specii de Candida, inclusiv candidoza sistemica si candidoza la animale imunodeprimate; infectii cu Cryptococcus neoformans, inclusiv infectiile intracraniene; infectii cu specii de

Microsporum: infectii cu specii de Trichophyton. Fluconazolul s-a dovedit de asemenea activ in micozele endemice, studiate pe animale, incluzand infectiile cu Blastomyces dermatitides. cu Caccidioides immitis., inclusiv intracraniene si cu Histoplasma capsulatum la animale normale sau imunodeprimate.

Proprietatile farmacocinetice ale fluconazolului sunt similare in administrarea orala si intravenoasa Dupa administrarea orala fluconazolul este bine absorbit si nivelurile plasmatice (si biodisponibilitatea sistemica) sunt de peste 90% din nivelurile obtinute prin administrare intravenoasa. Absorbtia orala nu este afectata de ingestia concomitenta de alimente.

Concentratiile plasmatice de varf, in conditii de administrare a jeun, apar intre 0,5 si 1,5 ore de la administrare, avand un timp de injumatatire plasmatic de aproximativ 30 de ore. Concentratiile plasmatice sunt proportionale cu doza administrata, in 90% din cazuri nivelurile plasmatice stabile de fluconazol sunt obtinute dupa 4-5 zile de administrare a unei doze unice zilnice.

Administrarea unei doze de atac in prima zi, dubla fata de doza zilnica, permite obtinerea unui nivel plasmatic stabil din ziua a 2-a in 90% din cazuri. Volumul de distributie este aproximativ acela al apei totale din organism.

Procentul de legare de proteinele plasmatice este scazut (11-12%).
Fluconazolul are o penetrabilitate buna in toate fluidele organismului studiate. Nivelurile de fluconazol in saliva si sputa sunt similare cu cele plasmatice. La pacientii cu meningite fungice nivelul fluconazolului in LCR este aproximativ 80% din nivelul plasmatic

Calea principala de excretie este cea renala, aproximativ 80% din doza administrata aparand ca medicament nemodificat in urina. Clearance-ul fluconazolului este proportional cu cel al creatininei. Nu exista dovezi de exis­tenta a metabolitilor circulanti.
Timpul de injumatatire plasmatic lung reprezinta baza pentru administrarea unei doze unice in cazul candidozelor vaginale si a unei singure doze pe zi in celelalte indicatii.

Fluconazolul este foarte specific pentru enzimele fungice dependente de citocromul P-450. Doza zilnica de 50 mg fluconazol administrata timp de pana la 28 de zile s-a demonstrat a nu afecta concentratiile plasmatice ale testosteronului la barbati, sau concentratiile steroizilor la femeile in perioada fertila.

Fluconazolul in doze de 200-400 mg/zi nu are nici un efect clinic semnificativ asupra nivelurilor de steroizi endogeni, sau asupra raspunsului ACTH - stimulat la barbati sanatosi, voluntari. Studii privind interactiunea cu antipirina arata ca dozele unice sau multiple de 50 mg fluconazol nu ii afecteaza acesteia metabolismul.

Indicatii:

Fluconazolul este indicat pentru tratamentul urmatoarelor afectiuni:
Criptococoze, inclusiv meningita cu cryptococcus si infectii cu alte localizari (pulmonara, cutanata). Pot fi tratati pacienti cu imunitate normala, dar si cei cu SIDA, pacienti care au suferit transplanturi de organe: sau imunodeprimati din alte cauze. Fluconazolul poate fi utilizat ca tratament de intretinere pentru prevenirea reci­divei in infectiile cu cryptococcus la pacientii cu SIDA.
Candidoze sistemice, incluzand candidemia, candidoza diseminata si alte forme de infectii invazive cu candi­da. Acestea includ si infectii ale peritoneului, endocardului, pulmonare si ale tractului urinar. Pot fi tratati si pacienti cu afectiuni maligne, pacienti in sectiile de terapie intensiva, pacienti in tratament cu citostatice sau cu medicamente imunosupresive, sau pacienti care prezinta alte conditii ce predispun la infectii candidozice.
Candidoze ale mucoaselor. Acestea, includ infectiile orofaringiene, esofagiene, bronhopulmonare neinvazive, candiduria. Infectii cutaneomucoase si candidoza orala atrofica cronica. Pot fi tratati atat pacientii cu imunitate deprimata cat si cei cu imunitate normala.
Candidoza vaginala acuta sau recurenta.
Prevenirea infectiilor fungice la pacientii cu neoplazii care sunt predispusi la asemenea infectii ca rezultat al chimioterapiei citotoxice sau al radioterapiei.
Dermatomicoze incluzand tinea pedis, tinea corporis; tinea cruris, tinea versicolor si infectii cu candida.

Contraindicatii:

Fluconazolul nu va fi utilizat la pacienti cu sensibilitate cunoscuta la medicament sau la alti compusi azolici inruditi.
Avertisment
Foarte rar, pacienti care au decedat datorita unor afectiuni severe de fond si care primisera doze multiple de flu­conazol, au prezentat postmortem necroza hepatica. Acesti pacienti primisera mai multe medicamente concomi­tent, unele dintre ete cunoscute ca fiind potential hepatotoxice si/sau aveau si alte afectiuni care ar fi putut conduce la necroza hepatica. In consecinta, deoarece o relatie cauzala cu Fluconazolul, nu poate fi exclusa, la pacientii la care apare o crestere semnificativa a enzimelor hepatice trebuie avut in vedere raportul risc-beneficiu al continuarii tratamentului cu fluconazol. Ca si cu alti azoli, s-au raportat cazuri rare de anafilaxie.

Mod de administrare:

Doza zilnica de fluconazol trebuie sa fie in functie de natura si severitatea infectiei fungice. Majoritatea cazurilor de candidoza vaginala raspund la terapia cu doza unica. Tratamentul infectiilor care nece­sita doze multiple trebuie continuat pana cand parametrii clinici sau testele de laborator indica disparitia infectiei fungice.

O perioada inadecvata de tratament poate conduce la reaparitia infectiei active Pacientii cu SIDA, meningita criptococica sau candidoza orofaringiana recurenta necesita de obicei terapie de intretinere pentru a preveni recidivele.

Adulti
1a. in meningita cu cryptococcus si alte infectii cu cryptococcus doza uzuala este de 400 mg in prima zi si apoi 200-400 mg o data pe zi. Durata tratamentului la aceste infectii depinde de raspunsul clinic si micologic, dar este de obicei 6-8 saptamani pentru meningita cu cryptococcus.
1b. Pentru prevenirea recedivelor in cazul meningitei cu cryptococcus la pacientii cu SIDA, dupa ce pacientul primeste o cura completa ca terapie primara, fluconazolul poate fi administrat nelimitat in doze zilnice de 200 mg.

Pentru candidemie, candidoza diseminata, sau alte infectii invazive cu candida, doza uzuala este de 400 mg. In prima zi, apoi 200 mg zilnic. In functie de raspunsul clinic doza poate fi crescuta la 400 mg zilnic. Durata tratamentului depinde de raspunsul clinic.

In candidoza orofaringiana doza uzuala este de 50 mg/zi timp de 7-14 zile. Daca este necesar, tratamentul poate fi continuat perioade mai lungi in cazul pacientilor cu imunitate sever deprimata. Pentru candidoza orala atrofica a purtatorilor de proteze dentare doza uzuala este de 50 mg/zi timp de 14 zile, concomitent cu masuri de antiseptic locale.

Pentru alte infectii cu candida la nivelul mucoaselor (exceptand candidoza vaginala) de exemplu esofagita, infectii bronhopulmonare neinvazive, candidurie, candidoza cutaneomucoasa, doza uzuala eficienta este de 50 mg/zi timp de 14-30 zile.

In cazurile deosebit de dificile de infectii ale mucoaselor cu candida, doza poate fi crescuta la 100 mg/zi.
In candidoza vaginala se administreaza o doza unica orala de 150 mg fluconazol.
Dozajul recomandat pentru prevenirea candidozelor este 50 pana la 400 mg fluconazol o data pe zi, in functie de riscul pacientului de a dezvolta infectii fungice.
Pentru pacientii cu risc crescut de a dezvolta infectii sistemice, ex. pacienti la care se anticipeaza o neutro­penie pronuntata sau prelungita, doza zilnica recomandata este de 400 mg o data pe zi

Administrarea fluco­nazolului trebuie inceputa cu cateva zile inainte de instalarea anticipata a neutropeniei si continuata inca 7 zile dupa ce numarul neutrofilelor a crescut peste 1000 celule/mma.
6.

Pentru infectiile dermice incluzand tinea pedis, corporis, cruris si infectiile cu candida, dozajul recomandat
este 150 mg o data pe saptamana sau 50 mg o data pe zi. Durata tratamentului este in mod normal de 2-4 saptamani, dar tinea pedis poate necesita tratament pana la 6 saptamani.
Pentru tinea versicolor se recomanda 50 mg o data pe zi timp de 2-4 saptamani.
Copii
Durata tratamentului este in functie de raspunsul clinic si micologic, similar infectiilor la adulti.

Fluconazolul se administreaza ca doza unica zilnica.
Doza de fluconazol recomandata in candidoze!e mucoaselor este de 3 mg/kg zilnic. In prima zi se poate admi­nistra o doza de atac de 6 mg/kg pentru a obtine mai rapid niveluri serice stabile. Pentru tratamentul candidoze­lor sistemice si infectiilor criptococica. Doza recomandata este de 6-12 mg/kg zilnic, in functie de severitatea afectiunii. Pentru prevenirea infectiilor fungice la pacientii imunodeprimati considerati cu risc ca o consecinta a neutropeniei in urma chimioterapiei citostatice sau a radioterapiei, doza va fi 3-12 mg/kg zinc in functie de extinderea si durata neutropeniei induse (a se vedea dozajul la adulti).

La copii cu functia renala afectata doza zil­nica se va reduce in conformitate cu recomandarile de la adulti.
Copii cu varsta sub 4 saptamani
Nou nascutii excreta fluconazolul mai incet. In primele doua saptamani de viata se recomanda aceleasi doze pe kilogram corp ca la copii mai mari, dar administrate la 72 de ore. In timpul saptamanilor 2-4 de viata se adminis­treaza aceleasi doze dar la interval de 48 de ore.
Varstnici
Acolo unde nu exista dovezi de insuficienta renala se vor administra dozele uzuale. Pentru pacientii cu afectare renala (clearance-ul creatininei < 40 ml/min) dozele se vor ajusta dupa cum va fi descris in continuare.
Pacienti cu insuficienta renala
Fluconazolul se excreta predominant in urina nemodificat. Nu sunt necesare modificari ale terapiei cu doza unica in tratamentul cu doze multiple al pacientilor cu insuficienta renala, se administreaza doze normale in prima si a doua zi de tratament si apoi intervalele de dozaj, sau doza zilnica se va modifica in functie de clearan­ce-ul creatininei dupa cum urmeaza.

Ctearance-ul creatininei (ml/min) Interval intre doze/Doza zilnica
> 40 24 ore (regim normal de dozaj)
24 -40 48 ore sau 1/2 d»n doza zilnica uzuala
10-20 72 ore sau 1/3 din doza zilnica uzuala
Pacientii dializati regulat O doza dupa fiecare sedinta de dializa

Administrare
Fluconazolul poate fi administrat oral sau in perfuzie intravenoasa intr-un ritm care sa nu depaseasca 10 ml/min, calea de administrare depinzand de starea clinica a pacientului. Cand se face transferul de la calea intravenoasa la cea orala, sau invers, nu este necesara schimbarea dozei zilnice. Fluconazolul este conditionat in solutie de clorura de sodiu 0,9%, flecare 200 mg (100 ml/flacon) continand 15 mmol de Na+ si CI- .

Datorita faptului ca flu­conazolul este disponibil ca solutie salina diluata, la pacientii ce necesita restrictii de sodiu, sau fluide, trebuie luata in considerare rata de administrare a fluidului. Fluconazolul administrat intravenos este compatibil cu urmatoarele solutii periuzobile:
a. Dextroza 20%
b. Solutie Ringer
c. Solutie Hartmann
d. Clorura de potasiu in dextroza
e. Bicarbonat de sodiu 4.2%
f. Aminofuzin
g. Ser fiziologic

Fluconazolul poate fi administrat printr-o cale de abord venoasa existenta cu una din solutiile amintite. Desi nu s-au semnalat incompatibilitati specifice, nu se recomanda amestecarea cu orice alt medicament in perfuzie. Pulberea pentru suspensie orala odata reconstituita trebuie aruncata dupa 14 zile.

Reactii adverse:

Fluconazolul este in general bine tolerat. Cele mai comune efecte secundare asociate cu fluconazolul sunt legate de tractul gastrointestinal. Acestea includ greata, dureri abdominale, diaree si flatulenta.

Dupa acestea, cel mai comun efect secundar observat a fost rash-ul. In timpul tratamentului cu fluconazol sau alti agenti asemanatori, la unii pacienti, mai ales la cei cu afectiuni grave cum ar fi SIDA, cancerul, au fost observate modificari ale teste??lor functionale renale, hematologice si hepatice (a se vedea capitolul Avertisment), dar semnificatia clinica si relatia cu tratamentul este nesigura.

Pacientii cu SIDA sunt mai expusi la aparitia unor reactii cutanate severe la multe medicamente.
Un numar scazut de pacienti cu SIDA au dezvoltat asemenea reactii, in general cand au primit fluconazolul concomitent cu alti agenti cunoscuti a fi asociati cu reactii cutanate exfoliative.
Daca apare rash cutanat la un pacient tratat pentru o infectie fungica superficiala si este considerat datorita flu??conazolului, terapia cu acest agent va fi oprita.

Pacientii cu infectii fungice invazive/sistemice, care dezvolta rash-uri, necesita o atente monitorizare si flucona??zolul va fi intrerupt in cazul aparitiei leziunilor buloase sau a eritemului polimorf. Ca si la alti agenti azolici, s-au raportat rare cazuri de anafilaxie.

Interactiuni:

Interactiuni medicamentoase
Fluconazolul creste timpul de protrombina dupa administrarea de warfarina la subiectii de sex masculin sanatos. Desi cresterea a fost mica (12%), se recomanda o monitorizare atenta a timpului de protrombina la pacientii ce fac tratament cu anticoagulante cumarinice.

S-a demonstrat ca fluconazolul prelungeste timpul de injumatatite al sulfonilureelor orale administrate concomi­tent (clorpropamid, glibenclamid, glipizid si totbutamid) la voluntarii sanatosi. Fluconazolul si sulfonilureele orale pot fi administrate concomitent la pacientii diabetici, dar trebuie avut in vedere riscul episoadelor hipoglicemice. Intr-un studiu cinetic de interactiune, administrarea concomitenta de fluconazol si doze multiple de hidroclorotiazide la voluntari sanatosi a dus la cresterea concentratiei plasmatice a fluconazolului cu 40%.

Acest efect nu necesita schimbarea dozei de fluconazol la subiectii ce primesc concomitent diuretice, dar trebuie avut in vedere totusi.
Administrarea concomitenta a fluconazolului cu fenitoina poate determina cresteri clinic semnificative ale nivelu­rilor de fenitoina. Daca este necesar sa se administreze ambele medicamente concomitent, nivelurile de fenitoina trebuie monitorizate si doza ajustata pentru a mentine nivelul terapeutic.

S-au efectuat doua studii cinetice in care s-a administrat un contraceptiv oral concomitent cu doze multiple de fluconazol. Nu s-au constatat efecte relevante asupra nivelurilor hormonale in studiul cu 50 mg de fluconazol, in timp ce la 200 mg/zi AUC de etinilestradiol/levonorgestrel au crescut cu 40% si respectiv 24%. In concluzie, este improbabil ca administrari repetate de fluconazol in aceste doze sa aiba vreun efect asupra efi­cacitatii contraceptivelor combinate orale.
Studii de interactiune au aratat ca absorbtia de fluconazol nu este afectata clinic semnificativ in cazul administrarii concomitente a fluconazolului cu alimente, cimetidina, antiacide sau in urma iradierii totale a orga­nismului pentru transplant de maduva hematogena.

Administrarea concomitenta de fluconazol si rifampicina a avut ca rezultat o scadere cu 25% a AUC a fluconazo­lului si o scadere cu 20% a timpulului de injumatatire a fluconazolului.

La pacientii care primesc concomitent rifampicina trebuie luata in considerare o crestere a dozei de fluconazol. Un studiu cinetic la pacienti cu transplant renal a descoperit ca fluconazolul in doze de 200 mg zilnic creste usor concentratiile de ciclosporina. Totusi, intr-un alt studiu cu doze multiple cu 100 mg/zi, fluconazolul nu a afectat nivelurile de ciclosporina la pacienti cu transplant de maduva hematogena. Se recomanda monitorizarea concentratiei plasmatice de ciclosporina la pacientii care primesc fluconazol.

Intr-un studiu de interactiune controlat cu placebo, administrarea a 200 mg fluconazol timp de 14 zile a avut ca rezultat scaderea cu 18% a ratei medii a clearanceului plasmatic al teofilinei.
Pacientii care primesc doze inalte de teofilina, sau la care din alte motive exista un risc crescut de toxicitate la teofilina , trebuie observati pentru a depista aceste semne in timp ce primesc fluconazol si terapia trebuie modifi­cata corespunzator daca semnele de toxicitate apar.

Dorim sa avizam medicii ca nu s-au efectuat studii de interactiune cu alte medicamente dar aceste interactiuni pot apare.

Sarcina si alaptarea:

Folosirea in timpul sarcinii
Fluconazolul a fost putin folosit la om in timpul sarcinii. Reactii adverse fatale s-au observat la animate, doar la doze mari de fluconazol, acestea fiind asociate si cu toxicitate materna. Aceste reactii nu au fost relevante pen­tru fluconazol folosit in doze terapeutice. Totusi folosirea fluconazolului in timpul sarcinii trebuie evitata, cu exceptia pacientelor cu infectii fungice severe, sau care pun in pericol viata si in care fluconazolul poate fi folosit daca beneficiul anticipat este mai mare decat riscul posibil asupra fatului.

Folosirea la femeile care alapteaza
Fluconazolul apare in laptele uman in concentratii similare cu cele plasmatice si de aceea nu se recomanda femeilor care alapteaza.

Supradozaj:

In caz de supradozare poate fi necesar tratamentul simptomatic (masuri de sustinere si lavaj gastric, dupa nece­sitate).
Fluconazolul este larg excretat in urina; diureza fortata creste probabil rata de eliminare. O sedinta de hemodia­liza de 3 ore scade nivelul plasmatic cu aproximativ 50%.

Ambalaj, prezentare:

Fluconazolul este disponibil sub forma de capsule gelatinoase continand 50 mg, 100 mg, 150 mg sau 200 mg de fluconazol, pulbere pentru suspensie orala care prin reconstituire cu apa determina concentratii de 50 mg sau 200 mg fluconazol pe 5 ml, sau solutie intravenoasa continand 2 mg/ml fluconazol dizolvat in ser fiziologic.

„Farmablu.ro face eforturi permanente pentru a pastra acuratetea informatiilor din acesta prezentare. Rareori acestea pot contine mici inadvertente: fotografia are caracter informativ si poate contine detalii sau caracteristici neincluse in produsul livrat, unele specificatii sau pretul, pot fi modificate de catre producator fara preaviz sau pot contine erori de operare. Toate promotiile prezente in site sunt valabile in limita stocului. Va stam oricand la dispozitie pentru eventuale clarificari.”
Va recomandam
Lista completa produse

Promotii actuale:

-4%
ELMEX Zahnholzer x 1buc Cutie
doar 2659 RON
-4%
ELMEX Periute interdentare 5mm x 6...
doar 4654 RON
-4%
Sambucol Immuno Forte x 30cps
doar 5034 RON
-4%
ELMEX Ortho-periuta de dinti x 1bu...
doar 2279 RON
-4%
ELMEX Sensitive-apa de gura x 100m...
doar 6649 RON
-4%
Sambucol pentru copii x 120ml
doar 4559 RON
-4%
ELMEX Sensitive Professional-apa d...
doar 7029 RON
-4%
ELMEX Sensitive Plus Zahnpasta-pas...
doar 3419 RON
-4%
Sambucol Immuno Forte x 120ml
doar 4559 RON
-4%
ELMEX Pachet 1 (pasta Intensiv+per...
doar 5034 RON

Recomandari pentru tine:

Lass Baby sirop x 150ml
doar 3599 RON
5%
Sambucol Immuno Forte fara zah...
doar 4559 RON
Alcool Stop x 30cps
doar 1399 RON
Uricol 5g granule susp x 6pl
doar 800 RON
Contracept-M 18,9mg x 10 ovule
doar 2899 RON
Accutrend Triglycerides x 25 t...
doar 18999 RON
Saliform forte crema x 25g
doar 1199 RON
Panadol Baby 120mg/5ml susp.or...
doar 1699 RON
Eubiotic Baby 3,5g x 10pl
doar 1899 RON
Parasinus x 20cp
doar 1099 RON