Viziteaza magazinul FarmaBlu.ro pe ShopMania vezi produsele la promotie

Este zaharul responsabil de numarul tot mai mare de cazuri de dementa ? Nivelul ridicat de glucoza ar putea fi responsabil de declinul memoriei

PUBLICAT LA DATA: 11-07-2014
Este zaharul responsabil de numarul tot mai mare de cazuri de dementa ? Nivelul ridicat de glucoza ar putea fi responsabil de declinul memoriei

O alimentatie bogata in zahar poate contribui nu doar la acumularea de kilograme in plus ci si la afectarea creierului. Cercetarile anterioare asociau produsele zahar cu obezitatea, dar un studiu recent asociaza zaharul cu un risc la nivel cerebral. O echipa de cercetatori de la Universitatea Charité din Berlin a observat ca o cantitate mare de zahar si de carbohidrati poate afecta atat structura fizica cat si functionalitatea creierului.

Acest studiu confirma datele unor studii anterioare care sugerau ca diabetul (caracterizat de niveluri ridicate ale glucozei din sange) se asociaza cu in risc crescut de dementa. In plus, expertii au identificat o legatura intre nivelurile crescute ale zaharului din sange cu dimensiuni mai mici ale hipocampului  (o zona a creierului responsabila cu rememorarea evenimentelor si lucrurilor).

Pentru acest studiu, cercetatorii au incercat sa afle daca glucoza are un efect negativ asupra memoriei perosoanelor sanatoase, fara diabet. Au analizat markerii de glucoza pentru termen scurt si lung la 141 de adulti, fara simptome de diabet. Inplus au dat un test de memorie, iar structura hipocampului a fost examinata prin tehnici de imagistica cu rezonanta magnetica.

Toate aceste teste au aratat ca nivelurile ridicate de glucoza se asociaza cu o memorie deficitara si un hipocamp mai mic, ceea ce ii determina pe autorii studiului sa presupuna ca zaharul ar contribui direct la atrofierea hipocampului. Totusi, nu se poate stabili o relatie de tip cauza-efect intre sanatatea creierului si consumul unor cantitati insemnate de zahar.

 

 

 



SURSA: Daily Mail
5 alimente care ne fac mai inteligenti
Creierul nostru cantareste doar 2% din greutatea corporala totala, dar are nevoie de o alimentatie echilibrata si aleasa cu grija pentru a functiona la parametri maximi. Descoperiti care sunt cele 5 alimente pe care trebuie sa le includem regulat in meniu pentru a fi mai inteligenti. ... [detalii]
4 alimente care impiedica cresterea parului
Pentru sanatatea parului sunt recomandate alimentele bogate in vitaminele din grupa B si vitamina E, totodata este important sa evitam cel putin patru. ... [detalii]
Ciocolata neagra ar putea imbunatati capacitatea de mers in cazul pacientiior cu afectiuni ale arterelor
Persoanele in varsta care au probleme motorii din cauza circulatiei deficitare la nivel periferic isi pot imbunatati capacitatea de mers (mai precis perioada si distanta de mers devin mai mari), dupa ce consuma ciocolata neagra, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii italieni. ... [detalii]
Uleiul de rapita este benefic pentru pacientii cu diabet tip 2
Potrivit unui studiu recent, pacientii cu diabet tip 2 sfatuiti sa urmeze o dieta cu indice glicemic scazut si suplimentata cu ulei de rapita au inregistrat niveluri mai scazute ale glicemiei si o diminuare mai semnificativa a riscului cardiac fata de pacientii care au urmat o dieta bogata in...... [detalii]
Broccoli ar putea deveni un antidot pentru efectele poluarii
numeroase beneficii pentru sanatate deja recunoscute, un studiu recent a demonstrat ca brocoli ne poate proteja de efectele nocive ale poluarii aerului. Aceasta leguma din clasa cruciferelor, ce provine din sudul Italiei este bogata in vitaminele A,B si C, dar si in fier, magneziu si potasiu. ... [detalii]