Viziteaza magazinul FarmaBlu.ro pe ShopMania vezi produsele la promotie

O singura doza a unui medicament care actioneaza ca un anticorp ar putea indeparta migrena

PUBLICAT LA DATA: 27-05-2014
O singura doza a unui medicament care actioneaza ca un anticorp ar putea indeparta migrena

Un nou medicament menit sa previna migrenele ar putea schimba viata multor pacienti. Acesta actioneaza ca un anticorp, atacand o substanta din organism, despre care se spune ca declanseaza seria de procese care duc la aparitia migrenei. In cadrul unui studiu de trei luni, o treime din persoanele care au primit acest tratatement pe cale intravenoasa nu au mai acuzat acest tip de durere pentru intreaga perioada a studiului.

Cei care sufera de migrene au de fapt dureri de cap foarte intense, unele asociindu-se cu simptome vizuale precum flash-urile de lumina (migrenele cu aura). Alte simptome includ senzatia de greata si oboseala. Episoadele migrenoase pot fi declansate de anumite mirosuri, lumini puternice, schimbari hormonale, sau modificari meteorologice. In trecut, se considera ca aura era cauzata de o ingustare a vaselor de sange din creier iar durerea de cap de o dilatare brusca a vaselor de sange.

Tratamentele pentru migrena includ anticonvulsivele, antidepresive si beta-blocante, unele din acestea fiind folosite si in scop preventiv. Totusi, nu au fost dezvoltate special pentru tratamentul migrenei iar eficacitatea lor variaza. Acest nou tratament a fost conceput special pentru preventia migrenelor. Tinteste o substanta numita peptida asociata genei calcitonina (CGRP), eliberata de terminatiile nervoase din creier, dilata vasele de sange si ajunge la semnalele dureroase.

Persoanele care sufera de migrena prezinta niveluri ridicate ale substantei CGRP, considerata responsabila de declansarea inflamatiei si altor schimbari la nivel cerebral. Tratamentul actioneaza ca un anticorp pentru CGRP, blocandu-i efectele prin cuplarea la receptorii acesteia. Doua forme ale acestui anticorp au fost testate si ambele au inregistrat diminuari semnificative ale migrenelor.

Prima forma, numita ALD403 a fost testata pe un grup de 160 de pacienti care se confruntau cu migrene pana la 14 zile pe luna. Participantii au primit fie un placebo, fie o singura doza intravenoasa a medicamentului. In timpul celor trei luni de studiu, 33%  din pacienti care au primit forma ALD403 a anticorpului au raportat o scadere cu 50% a numarului de zile in care sufereau de migrena intr-o luna, iar 16% au raportat o scadere de 100%. Doar 9% din grupul placebo a raportat o scadere de 75%, dar niciunul o scadere de 100%.

Pentru cea de-a doua forma, LY2951742, a fost efectuat un studiu la care au participat 217 pacienti, care acuzau migrene in jur de 14 zile pe luna. Fiecare a primit tratamentul sau un placebo sub forma injectabila sde doua ori pe saptamana, timp de 12 saptamani. 33% din pacientii cu medicatie au raportat disparitia totala a episoadelor cu migrena, iar cei din grupul placebo au raportat cel mult o diminuare a crizelor cu 17%.

 

 

 

 

 SURSA: Daily Mail
Durerea cronica: o descoperire recenta deschide calea catre noi tratamente
Un studiu aparut recent in revista Nature Neuroscience propune o noua tehnica de combaterea a durerii cronice, bazata pe stergerea amintirilor asociate durerii.... [detalii]
Cinci plante care combat migrena si durerea de cap
Aproximativ una din doua persoane sufera de durere de cap cel putin o data pe an iar 10% din populatie par sa fie afectate de migrena in mod frecvent.... [detalii]
Food and Drug Administration a aprobat primul dispozitiv pentru preventia migrenelor
In Statele Unite a fost autorizat primul dispozitiv medical pentru preventia migrenelor. Este vorba de o banda care actioneaza prin stimulare nervoasa la nivelul craniului.... [detalii]
Inovatie medicala: oamenii de stiinta au dezvoltat pupilometru, un dispozitiv care poate analiza durerea pacientilor
sectiile de reanimare, medicii vor tea utiliza un nou aparat de masura, pupilometru, dispozitiv performant, dezvoltat de o companie franceza din Marsilia IDMed.... [detalii]