ENAP 10 mg X 20 COMPR

ENAP 10 mg X 20 COMPR

Enap este un medicament pentru reducerea tensiunii arteriale arteriale (antihipertensiv). Acest medicament inhiba  activitatea ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). In timpul tratamentului cu Enap, vasele sanguine se dilata, de unde rezulta reducerea tensiunii arteriale si cresterea aportului de sange si oxigen in muschiul inimii si in alte organe.

More details

W02922001
New product

4,21 lei

Eliberare directă în farmacie

 
Informații

1.            CE ESTE ENAP SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 

Enap face parte din grupa: produse active pe sistemul renina-angiotensina, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei

Enap este un medicament pentru reducerea tensiunii arteriale arteriale (antihipertensiv). Acest medicament inhiba  activitatea ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). In timpul tratamentului cu Enap, vasele sanguine se dilata, de unde rezulta reducerea tensiunii arteriale si cresterea aportului de sange si oxigen in muschiul inimii si in alte organe.

Efectul maxim al medicamentului apare in 6 - 8 ore. Efectul persista de obicei pana la 24 ore; de aceea, una-doua doze pe zi sunt suficiente. Efectul terapeutic al concentratiilor stabile este atins dupa cateva saptamani de tratament.

Acest medicament se utilizeaza pentru tratamentul tensiunii arteriale, al hipertensiunii din afectiunile renale (de asemenea in insuficienta renala si afectarea renala ca urmare a diabetului), tratamentul insuficientei cardiace congestive si al disfunctiei ventriculare stangi (si la pacientii asimptomatici).

 

2.            INAINTE SA UTILIZATI ENAP

 

Nu utilizati Enap

Nu trebuie sa luati acest medicament daca sunteti hipersensibil la enalapril, la oricare dintre excipientii produsului sau la alti inhibitori ECA; daca utilizarea altor inhibitori ECA v-a produs reactii de hipersensibilitate cu tumefierea brusca a buzelor si fetei, gatului, posibil a mainilor si picioarelor sau senzatie de sufocare sau raguseala (angioedem); daca aveti angioedem ereditar sau angioedem de alte cauze, necunoscute; in timpul sarcinii si alaptarii.

In cazul in care aveti mai mult de 3 luni de sarcina. (Este bine sa evitati ENAP si in perioada de inceput a sarcinii-vezi pct. ”Sarcina”).

 

Aveti grija deosebita cand utilizati Enap

In timpul tratamentului cu Enap, masurati cu regularitate tensiunea arteriala. Intrebati medicul despre valorile normale ale TA si data prezentarii la control medical.

Inaintea  initierii  tratamentului  cu  Enap,  informati  medicul  daca  faceti  tratament  pentru  diabet, afectiuni  hepatice,  renale,  cardiace  sau  circulatorii,  ale  maduvei  osoase,  tesutului  conjunctiv, sistemului imun, sau alergii. De asemenea, informati medicul daca urmati vreun regim alimentar, in special hiposodat.

La  initierea  tratamentului  si/sau  in  perioada  ajustarii  dozelor  de  Enap,  sunt  necesare  controale medicale mai frecvente. Nu se recomanda evitarea acestora, chiar daca va simtiti bine. Medicul va determina frecventa acestor controale.

Dupa administrarea primei doze de medicament si chiar timp de cateva ore dupa aceea, la pacientii hipertensivi si la cei cu insuficienta cardiaca, poate aparea o reducere excesiva a TA (hipotensiune).

Aceasta  se  manifesta  cu  greata,  tahicardie,  ameteli  si  stare  de  lesin.  Daca  apare  hipotensiunea, intindeti-va in pat cu capul neasezat pe perna si anuntati medicul. Hipotensiunea si consecintele sale severe  sunt  rare  si  trecatoare.Hipotensiunea  tranzitorie  nu  contituie  un  obstacol  in  continuarea tratamentului cu acest medicament. Dozele ulterioare vor fi mult mai bine tolerate. In hipotensiunea recurenta, acompaniata de simptome (de ex. greata, tahicardie si lesin), consultati medicul.

Daca in timpul tratamentului cu Enap, la ridicarea in picioare din pozitie culcata sau de pe scaun, apare lesin sau pierderea cunostintei, informati medicul. Se recomanda, mai ales la persoane varstnice, ca ridicarea in picioare sa se produca lent.

Inaintea interventiilor chirurgicale, informati medicul ca faceti tratament cu Enap, deoarece, in timpul anesteziei generale, exista riscul aparitiei hipotensiunii.

Daca, in timpul tratamentului cu Enap, aveti o diaree prelungita, daca aveti varsaturi sau transpirati abundent, informati medicul, deoarece pierderea de fluide poate produce hipotensiune.

Inaintea hemodializei sau altei proceduri de afereza, sau tratamentului de desensibilizare la venin de albine sau viespe, informati medicul ca faceti tratament cu Enap, deoarece exista un risc crescut de aparitie a unor reactii adverse de hipersensibilitate.

Eficacitatea si siguranta administrarii medicamentului la copii nu a fost stabilita, de aceea produsul nu va fi administrat copiilor.

Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau  int enti onati  sa ramaneti gravida). ENAP nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti mai mult de trei luni de sarcina, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat in aceasta etapa (vezi pct. „Sarcina”).

 

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Inainte de intreruperea oricarui tratament regulat sau inaintea inceperii unui tratament, este obligatoriu un consult medical. Acesta este necesar mai ales in cazul medicamentelor contra HTA, insuficientei cardiace, diureticelor, comprimatelor cu potasiu, analgeticelor, aspirinei, medicamentelor pentru afectiuni psihice, ulcerelor gastrointestinale sau utilizate in tratamentul bronsitelor cronice si/sau astmului. Utilizarea concomitenta de Enap si anumite medicamente din categoriile mentionate mai sus, poate diminua sau creste efectele sau reactiile adverse ale acestora, poate influenta efectul Enap sau creste riscul agravarii functiei renale.Nu utilizati medicamente care se elibereaza fara prescriptie fara consult medical. Acesta este necesar mai ales in cazul medicamentelor contra racelii, analgeticelor, substituentilor de sare sau medicamente ce contin potasiu.

 

Utilizarea Enap cu alimente si bauturi

Enap poate fi administrat inaintea, in timpul sau dupa masa. Bauturile alcoolice nu sunt recomandate in timpul tratamentului cu Enap, deoarece acestea potenteaza efectul antihipertensiv.

 

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

 

Sarcina

Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau  int enti onati  sa ramaneti gravida). In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai utilizati ENAP inainte de a ramane gravida sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de ENAP. ENAP nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat dupa cea de a treia luna de sarcina.

 

Alaptarea

Informati-va medicul daca alaptati sau intentionati sa incepeti alaptarea. Alaptarea nou-nascutilor (primele saptamani dupa nastere) si, in mod special, alaptarea prematurilor nu este recomandata in timp ce luati ENAP.

In cazul unui sugar mai mare medicul dumneavoastra trebuie sa va sfatuiasca cu privire la beneficiile si riscurile utilizarii ENAP in timp ce alaptati, comparativ cu alte tratamente.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In cazuri individuale, medicamentul poate produce ameteli, in special la inceputul tratamentului, in acest mod diminuand indirect si trecator capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Pana cand nu evaluati raspunsul dumneavoastra la tratament nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

 

3.            CUM SA UTILIZATI ENAP

 

Utilizati intotdeauna Enap exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Dozele se ajusteaza in functie de starea clinica a pacientului, afectiune si tratamentele concomintente; de aceea, dozarea se va face de catre medic.

Tratamentul hipertensiunii: doza initiala recomandata este de 5 mg, intr-o singura doza pe zi. Doza de intretinere uzuala este de 10 mg o data sau de doua ori pe zi, in mod exceptional  20 mg o data sau de doua ori pe zi.

Tratamentul insuficientei cardiace congestive: doza initiala recomandata este de 2,5 mg, o data pe zi. Doza de intretinere uzuala variaza intre 2,5 mg si 10 mg, de doua ori pe zi; doza de intretinere maxima este de 20 mg, de doua ori pe zi.

Tratamentul disfunctiei ventriculare stangi: doza initiala recomandata este de 2,5 mg, de doua ori pe zi. Doza de intretinere este de 10 mg, de doua ori pe zi.

Tratamentul HTA secundare din bolile renale: dozarea Enap se face in concordanta cu functia renala si/sau valorile clearance-ului creatininei; de aceea, dozarea se face de catre medic.

Pacienti hemodializati: in zilele cu hemodializa, se vor administra 2,5 mg Enap; in celelalte zile, ajustarea dozelor se face de catre medic, in functie de valorile TA.

Comprimatele se vor inghiti intregi, cu lichid. Se pot administra inaintea, in timpul sau dupa masa. Se recomanda administrarea Enap regulat si la aceleasi ore din zi.

Tratamentul cu Enap este unul pe termen lung, cu exceptia circumstantelor care impun intreruperea sa. Deoarece este un tratament regulat, asigurati-va ca aveti permanent suficiente comprimate pentru un tratament continuu.

Daca aveti impresia ca efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, informati medicul sau farmacistul.

 

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Enap

Daca ati luat o doza mai mare decat cea recomandata, informati imediat medicul sau farmacistul.

 

Semnele cele mai frecvente de supradozaj sunt: greata, tahicardia, ameteala si lesinul, datorita reducerii excesive a TA (hipotensiune). In acest caz, intindeti-va in pat cu capul neasezat pe perna si anuntati medicul.

Daca pacientul a luat o doza mare de comprimate si este constient, incercati inducerea varsaturilor si cereti ajutor medical imediat.

 

Daca uitati sa utilizati Enap

Nu luati o doza dubla pentru inlocuirea unei doze pierdute.

 

Daca uitati sa luati un comprimat, administrati doza cat mai curand posibil. Totusi, daca se apropie timpul pentru administrarea dozei urmatoare, continuati tratamentul conform indicatiilor, fara sa luati doze mai mari.

 

Nu dublati niciodata doza indicata.

 

Daca incetati sa utilizati Enap

Dupa intreruperea tratamentului, TA poate creste din nou, cu riscul consecintelor si/sau complicatiilor hipertensive la nivel cardiac, cerebral si renal.

 

La pacientii cu insuficienta cardiaca poate aparea exacerbarea insuficientei cardiace si necesitatea spitalizarii.

 

Pacientii cu disfunctie ventriculara stanga si fara simptome tipice de insuficienta cardiaca (dificultati respiratorii, oboseala excesiva dupa efort minim, de ex. edeme ale membrelor inferioare si gleznelor dupa mers), pot dezvolta insuficienta cardiaca.

 

La  pacientii hipertensivi cu boli renale, functia renala se poate deteriora.

 

4.            REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Enap poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse ce apar in timpul tratamentului cu Enap sunt de obicei usoare, trecatoare si nu necesita intreruperea tratamentului.

Reactia adversa cea mai frecventa este tusea neproductiva, ce trece de obicei dupa cateva saptamani de la intreruperea tratamentului.

Intrerupeti imediat tratamentul si informati medicul daca aveti:

-Ameteli, vertij, lesin sau pierderea cunostintei, cefalee, confuzie, oboseala si slabiciune;

-Ritm cardiac accelerat sau neregulat;

-Febra brusca, frisoane, dificultati la inghitire;

-Edeme bruste ale buzelor, fetei, gatului, posibil ale mainilor si picioarelor, senzatie de sufocare si raguseala;

-Slabiciune musculara, crampe ale muschilor gambei;

-Eruptii cutanate, prurit intens;

-Scaderea excretiei de urina, edeme periarticulare;

-Icter.

Aceste reactii adverse pot fi severe, de aceea necesita consult medical.

 

Daca apar simptome deranjante de greata, varsaturi, diaree sau constipatie, consultati medicul.

Daca observati aparitia unor reactii adverse, chiar nementionate in acest prospect, informati medicul sau farmacistul.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie advers? nementionat? in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.            CUM SE PASTREAZA ENAP

 

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Enap dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Scrieţi o recenzie

ENAP 10 mg X 20 COMPR

Enap este un medicament pentru reducerea tensiunii arteriale arteriale (antihipertensiv). Acest medicament inhiba  activitatea ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). In timpul tratamentului cu Enap, vasele sanguine se dilata, de unde rezulta reducerea tensiunii arteriale si cresterea aportului de sange si oxigen in muschiul inimii si in alte organe.

Scrieţi o recenzie

Intrebări despre produs

Pune o intrebare

30 alte produse în aceeași categorie:

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul