TIMOLOL 0,5% X 1 PICATURI OFT.-SOL. 5mg/ml EIPICO

TIMOLOL 0,5% X 1 PICATURI OFT.-SOL. 5mg/ml EIPICO

Timolol este indicat pentru reducerea presiunii intraoculare crescute la pacientii cu:

- hipertensiune oculara;

- glaucom cronic cu unghi deschis.

More details

W44058002
New product

5,58 lei

Eliberare directă în farmacie

 
Informații

Prospect Timolol sol.oft.0,5% x 5 ml

Compozitie

1  ml  solutie  oftalmica  contine  timolol  5  mg  sub  forma  de  maleat  de  timolol  6,83  mg  si excipienti: dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, hidrogenfosfat de disodiu dodecahidrat,  clorura de benzalconiu, hidroxid de sodiu pana la pH 6,8-7,2, apa pentru preparate injectabile.

 

Grupa farmacoterapeutica: preparate antiglaucomatoase, beta-blocante neselective.

 

Indicatii terapeutice

Timolol este indicat pentru reducerea presiunii intraoculare crescute la pacientii cu:

- hipertensiune oculara;

- glaucom cronic cu unghi deschis.

 

Contraindicatii

- hipersensibilitate la timolol sau la oricare dintre componentele produsului;

- astm bronsic sau antecedente de astm bronsic, bronhopneumopatie cronica obstructiva severa;

- bradicardie sinusala;

- bloc atrio-ventricular de gradul II sau III;

- insuficienta cardiaca insuficient controlata prin tratament;

- soc cardiogen.

 

Precautii

In cazul absorbtiei sistemice, pot sa apara reactii adverse specifice beta-blocantelor.

Pacientii tratati concomitent cu beta-blocante administrate sistemic trebuie atent supravegheati pentru a evidentia eventualele efecte aditive oculare sau sistemice. Nu se recomanda asocierea a 2 beta-blocante topice.

Timolol 0,5% contine clorura de benzalconiu care se poate depune in lentilele de contact moi, de aceea Timolol 0,5% nu trebuie administrat in timpul folosirii acestor lentile. Lentilele trebuie indepartate inaintea administrarii picaturilor si nu trebuie reaplicate mai devreme de 15 minute.

 

Interactiuni

Desi  Timolol  0,5%  administrat  in  monoterapie nu  influenteaza  diametrul  pupilar,  in  cazul asocierii cu medicamente care contin adrenalina au fost semnalate cazuri de midriaza. Se recomanda supraveghere oftalmologica in cazul asocierii cu topice oftalmice care contin adrenalina, datorita riscului de midriaza.

Desi absorbtia sistemica dupa instilarea in sacul conjunctival este slaba, nu poate fi exclusa aparitia interactiunilor descrise pentru beta-blocantele administrate sistemic; in acest sens, este contraindicata asocierea cu floctafenina si sultoprida si este necesara prudenta la pacientii care primesc concomitent amiodarona, anestezice generale halogenate, blocante ale canalelor de calciu, antiaritmice din clasa Ia, baclofen, clonidina, insulina, sulfamide hipoglicemiante, lidocaina si substante de contrast iodate.

 

Atentionari speciale

Pacientii  cu  insuficienta  cardiaca  trebuie  atent  evaluati  inaintea  inceperii  tratamentului  cu Timolol 0,5%. La pacientii cu afectiuni cardiace severe in antecedente, se recomanda supraveghere atenta.

La pacientii cu glaucom cu unghi inchis este necesara asocierea timololului cu un miotic.

La pacientii cu antecedente de reactii anafilactice severe, in special la substante de contrast iodate, precum si la cei aflati sub tratament de desensibilizare, administrarea beta-blocantelor poate  constitui  un  factor  agravant;  de  asemenea,  in  tratamentul  unor  eventuale  reactii anafilactice, efectul adrenalinei poate fi antagonizat de timolol.

La initierea tratamentului cu beta-blocante la pacientii cu psoriazis trebuie sa se aiba in vedere ca au fost semnalate cazuri de agravare a bolii in timpul administrarii timololului.

La pacientii cu feocromocitom, inaintea administrarii beta-blocantelor trebuie instituit tratament alfa-blocant, pentru a preveni riscul cresterii tensiunii arteriale.

La diabetici, se recomanda supravegherea glicemiei; anumite semne si simptome care pot anunta o reactie hipoglicemica (de ex. tahicardie, palpitatii, transpiratii) pot fi mascate de beta-blocant. Sportivii trebuie atentionati ca beta-blocantele sunt cuprinse in lista substantelor dopante.

 

Sarcina si alaptarea

Nu exista studii controlate la femeia gravida. Administrarea timololului in timpul sarcinii impune evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Deoarece timolulul se excreta in lapte si exista riscul unor reactii adverse severe la sugari, se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Datorita reactiilor adverse care pot sa apara in timpul tratamentului cu Timolol 0,5%, poate fi afectata capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

Doze si mod de administrare

Doza uzuala este de o picatura Timolol 0,5% instilata in sacul conjunctival de 2 ori pe zi.

Daca este necesar, Timolol 0,5% poate fi asociat cu alte medicamente antiglaucomatoase. Utilizarea concomitenta a 2 medicamente topice beta-blocante nu este recomandata (vezi Atentionari si precautii speciale).

Deoarece normalizarea presiunii intraoculare necesita, la unii pacienti, cateva saptamani de administrare a timololului, se recomanda evaluarea eficacitatii tratamentului dupa 3-4 saptamani. In continuare, daca presiunea intraoculara este mentinuta la nivele satisfacatoare, Timolol 0,5% se poate administra o data pe zi.

Schimbarea tratamentului

Atunci cand se inlocuieste un alt medicament beta-blocant cu Timolol 0,5%, primul medicament se administreaza inclusiv in ultima zi, iar din ziua urmatoare se incepe tratamentul cu Timolol. Atunci cand pacientul este tratat cu un medicament antiglaucomatos (exclusiv beta-blocante), in prima zi de tratament cu Timolol se administreaza si medicamentul utilizat anterior, iar de a doua zi se administreaza numai Timolol.

Administrarea la copii

Doza uzuala este de 1-2 picaturi Timolol pe zi. Administrarea produsului la prematuri si nou- nascuti nu este recomandata.

 

Reactii adverse

Timolol este, in general, bine tolerat. In timpul tratamentului au fost semnalate urmatoarele reactii adverse:

Tulburari la nivelul organelor de simt: iritatie oculara, senzatie de arsura sau de intepaturi oculare, conjunctivite, blefarite, keratite, scaderea sensibilitatii corneene si uscaciune oculara; tulburari vizuale, incluzand modificari de refractie (in unele cazuri datorita opririi tratamentului cu miotice), diplopie, ptoza palpebrala, detasarea coroidei la pacientii operati anterior pentru glaucom; tinitus.

Tulburari cardiovasculare: bradicardie, aritmii, hipotensiune arteriala, sincopa, bloc atrioventricular, accident vascular cerebral, ischemie cerebrala, insuficienta cardiaca congestiva, sincopa, edeme, claudicatii intermitente, fenomene Raynaud, extremitati reci.

Tulburari  respiratorii:  bronhospasm   (mai  ales  la   pacientii  cu  afectiuni  bronhospastice

preexistente), insuficienta respiratorie, dispnee, tuse.

Reactii adverse dermatologice: alopecie, rash psoriaziform sau exacerbarea psoriazisului.

 

Reactii de hipersensibilitate: edem angioneurotic, urticarie, rash localizat sau generalizat. Tulburari neuropsihice: cefalee, astenie, stare de oboseala, vertij, depresie, insomnie, cosmaruri, amnezie, accentuarea semnelor si simptomelor la pacientii cu miastenia gravis, parestezii. Tulburari digestive: greata, diaree, uscaciunea gurii.

Tulburari urogenitale: scaderea libidoului, boala Peyronie.

Alte  reactii  adverse:  rareori  a  fost  semnalata  aparitia  anticorpilor  antinucleari,  insotita exceptional de manifestari clinice de lupus eritematos sistemic, reversibile la intreruperea tratamentului.

 

Supradozaj

In caz de supradozaj au fost semnalate efecte sistemice similare celor observate in cazul supradozajului  cu  beta-blocante  administrate  sistemic:  bradicardie,  ameteli,  hipotensiune arteriala, dispnee, cianoza extremitatilor, lipotimie, convulsii.

Pentru combaterea bradicardiei marcate, a deficitului de pompa cardiaca si hipotensiunii arteriale severe se pot administra : atropina (1-2 mg intravenos), glucagon (10 mg intravenos lent apoi perfuzie cu 1-10 mg/ora), izoprenalina (15-85 μg intravenos lent, eventual repetat, fara a depasi

300 μg) sau dobutamina (2,5-10 μg/kg si min in perfuzie intravenoasa); simptomele pot fi refractare la medicatia adrenergica din cauza blocarii receptorilor specifici de catre timolol. Hemodializa nu este utila.

 

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A nu se utiliza dupa 28 zile de la prima deschidere a flaconului. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

 

Ambalaj

Cutie cu un flacon a 5 ml picaturi oftalmice, solutie

Scrieţi o recenzie

TIMOLOL 0,5% X 1 PICATURI OFT.-SOL. 5mg/ml EIPICO

Timolol este indicat pentru reducerea presiunii intraoculare crescute la pacientii cu:

- hipertensiune oculara;

- glaucom cronic cu unghi deschis.

Scrieţi o recenzie

Intrebări despre produs

Pune o intrebare

30 alte produse în aceeași categorie:

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul