TIMOLOL ROMPHARM 0,5% X 1 PIC. OFT. SOL.

TIMOLOL ROMPHARM 0,5% X 1 PIC. OFT. SOL.

Timolol Rompharm este utilizat, la adulti si varstnici, pentru tratamentul unor boli de ochi care sunt determinate de o presiune mare in interiorul ochiului: hipertensiune oculara, glaucom cu unghi deschis, glaucom secundar.

More details

W55649001
New product

5,24 lei

Eliberare directă în farmacie

 
Informații

1. Ce este Timolol Rompharm 5 mg/ml si pentru ce se utilizeaza

Timolol Rompharm 5 mg/ml este o solutie oftalmica ce contine substanta activa timolol care apartine unui grup de medicamente numit beta-blocante.

Timolol actioneaza prin scaderea presiunii crescute din interiorul ochiului dumneavoastra. Daca nu este redusa, aceasta presiune mare ar putea in cele din urma sa va deterioreze vederea. De aceea, Timolol Rompharm este utilizat, la adulti si varstnici, pentru tratamentul unor boli de ochi care sunt determinate de o presiune mare in interiorul ochiului: hipertensiune oculara, glaucom cu unghi deschis, glaucom secundar.

Timolol Rompharm este folosit de asemenea, in tratamentul hipertensiunii oculare si a glaucomului la copii.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Timolol Rompharm 5 mg/ml

Nu utilizati Timolol Rompharm 5 mg/ml:

- daca sunteti alergic la maleatul de timolol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);

- daca aveti probleme respiratorii, precum astm bronsic, bronhopneumopatie cronica obstructiva sau alte tipuri de probleme de respiratie;

- daca aveti sau ati avut afectiuni ale inimii, cum sunt: batai lente ale inimii (bradicardie, bloc atrio-ventricular de gradul doi sau trei), inima nu poate pompa sangele in organism asa cum ar trebui (insuficienta cardiaca sau soc cardiogen).

In cazul in care nu sunteti sigur daca trebuie sa utilizati Timolol Rompharm, luati legatura cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Timolol Rompharm spuneti medicului dumneavoastra:

Daca utilizati un alt medicament beta-blocant sub forma de picaturi pentru ochi. Timolol

Rompharm nu este recomandat sa fie asociat cu un alt medicament beta-blocant sub forma de picaturi oftalmice.

Daca ati fost supus unei interventii chirurgicale pentru glaucom. Este necesar sa stiti ca s-au raportat cazuri de dezlipire a coroidei (coroida este unul dintre straturile ochiului) in cazul administrarii timololului.

Daca sunteti tratat pentru un anumit tip de glaucom (glaucom cu unghi inchis), vi se vor administra si alte tipuri de picaturi pentru ochi. Acestea au efect de micsorare a pupilei si in asociere cu Timolol Rompharm vor scadea presiunea din interiorul ochiului.

Daca luati tratament cu medicamente de tip beta-blocante pe cale orala.

Daca suferiti de insuficienta cardiaca, deoarece medicul dumneavoastra va va monitoriza atent semnele de boala si tratamentul acesteia inainte si dupa inceperea administrarii de Timolol Rompharm.

Daca sunteti predispus la alergii sau sunteti supus unei terapii de desensibilizare. Timolol Rompharm poate agrava reactia alergica facand-o rezistenta la tratamentele de urgenta cu adrenalina. In timpul tratamentului cu Timolol Rompharm trebuie sa efectuati controale periodice ale presiunii intraoculare si corneei (partea din fata transparenta a ochiului).

Daca in timpul tratamentului prezentati senzatie de sufocare, greutate in respiratie spuneti imediat medicului dumneavoastra. Este necesar sa stiti ca s-au raportat cazuri de moarte, in special la pacienti cu astm bronsic si insuficienta cardiaca.

Daca prezentati reactii la nivelul pielii din jurul ochiului si senzatia de uscaciune a ochiului, spuneti imediat medicului dumneavoastra deoarece acesta poate lua in considerare intreruperea tratamentului. Nu intrerupeti brusc tratamentul fara recomandarea medicului dumneavoastra.

Precautii privind purtarea lentilelor de contact

Puteti folosi Timolol Rompharm, dar trebuie sa respectati instructiunile pentru purtatorii de lentile de contact prezentate la punctul 3.

Copii si adolescenti

Nu dati Timolol Rompharm 5 mg/ml copiilor nou-nascuti prematuri si nou-nascuti la termen (varsta 0-28 zile) deoarece nu a fost studiat la aceste grupe de varsta.

Sportivi

Acest medicament contine timolol, care este o substanta activa care poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Timolol Rompharm 5 mg/ml impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Este important sa-i spuneti medicului daca folositi medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau afectiunilor cardiace (beta blocante administrate pe cale orala, blocante ale canalelor de calciu, chinidina, rezerpina), deoarece administrarea acestora impreuna cu Timolol Rompharm 5 mg/ml sub forma de picaturi oftalmice poate duce la scaderea tensiunii arteriale si batai lente ale inimii. Administrarea concomitenta a timololului cu adrenalina la nivelul ochiului poate determina dilatarea pupilei (midriaza).

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Nu utilizati Timolol Rompharm daca sunteti gravida decat daca medicul dumneavoastra considera ca este necesar.

Alaptarea

Nu utilizati Timolol Rompharm daca alaptati. Timolol poate trece in laptele matern. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua orice medicament in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Timolol Rompharm poate produce tulburari de vedere dupa administrarea picaturilor in ochi. In acest caz, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje. Trebuie sa asteptati pana cand vederea revine la normal.

Timolol Rompharm 5 mg/ml contine clorura de benzalconiu. Acesta poate provoca iritatie oculara. Clorura de benzalconiu poate determina modificari de culoare ale lentilelor de contact moi. De aceea, evitati contactul cu lentilele de contact moi. Daca purtati lentile de contact, scoateti lentilele, administrati picaturile si asteptati 15 minute inainte de a le pune la loc. Vezi instructiunile pentru purtatorii de lentile de contact prezentate la punctul 3.

3. Cum sa utilizati Timolol Rompharm 5 mg/ml

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza recomandata este de 1 picatura de 2 ori pe zi (dimineata si seara), in ochiul(ochii) afectat. Daca folositi si alte picaturi de ochi

Daca medicul v-a recomandat sa utilizati si alte picaturi oftalmice, acestea pot fi administrate cu 15 minute inainte sau dupa aplicarea Timolol Rompharm.

Purtatorii de lentile de contact

Daca purtati lentile de contact, trebuie sa scoateti lentilele inainte de utilizarea Timolol Rompharm. Administrati picaturile si apoi trebuie sa asteptati 15 minute inainte de a pune la loc lentilele de contact.

Schimbarea tratamentului

- daca utilizati un medicament de tip beta-blocant sub forma de picaturi oftalmice si medicul decide sa va schimbe acest medicament cu Timolol Rompharm: primul medicament se va administra inclusiv in ultima zi, iar din ziua urmatoare se va incepe tratamentul cu Timolol Rompharm.

- daca utilizati un medicament (altul decat un beta-blocant) sub forma de picaturi oftalmice si medicul decide sa va schimbe acest medicament cu Timolol Rompharm: in prima zi de tratament cu Timolol Rompharm se va administra si medicamentul utilizat anterior, iar de a doua zi se va utiliza numai Timolol Rompharm.

Administrarea la copii

Utilizarea de solutie oftalmica cu timolol nu este recomandata la copii prematuri si nou-nascuti.

Instructiuni de utilizare a Timolol Rompharm 5 mg/ml

1. Spalati-va pe maini si asezati-va intr-o pozitie confortabila, sezand sau in picioare.

2. Desurubati capacul flaconului.

3. Trageti usor, cu degetul, pleoapa inferioara a ochiului afectat, pana cand se formeaza un “buzunar” intre pleoapa si ochi, asa cum observati in Figura 1.

4. Aduceti aproape de ochi varful flaconului, fara a atinge ochiul sau alte zone apropiate ochiului.

5. Apasati usor flaconul pentru a curge o picatura, asa cum observati in Figura 2.

6. Eliberati pleoapa inferioara si inchideti ochiul.

7. Apasati cu degetul coltul ochiului afectat, langa nas, asa cum observati in Figura 3. Tineti apasat 2 minute, timp in care ochiul este inchis. Aceasta ajuta la impiedicarea trecerii timololului in restul corpului.

8. Puneti o picatura si in celalalt ochi, daca asa v-a recomandat medicul dumneavoastra.

9. Puneti inapoi capacul flaconului, imediat dupa utilizare.

Daca utilizati mai mult Timolol Rompharm 5 mg/ml decat trebuie

Daca ati pus mai multe picaturi decat trebuie in ochi, acestea pot fi indepartate prin clatire cu apa calduta. Daca ati inghitit accidental medicamentul trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati Timolol Rompharm 5 mg/ml

Daca ati uitat sa utilizati picaturile oftalmice la ora obisnuita, administrati-va o doza imediat ce v-ati adus aminte. Daca este aproape timpul sa va administrati urmatoarea doza, sariti peste doza omisa si asteptati pana la momentul administrarii dozei urmatoare.

Nu va administrati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Timolol Rompharm 5 mg/ml

Nu intrerupeti brusc tratamentul fara recomandarea medicului dumneavoastra.

Presiunea din interiorul ochiului dumneavoastra poate sa creasca si sa va afecteze vederea. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Timolol Rompharm 5 mg/ml poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

- iritatie oculara (senzatie de arsura, intepaturi, roseata ochilor sau pleoapelor).

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):

- secretii si inrosirea ochiului, inflamarea pleoapelor, inflamatia sau deteriorarea suprafetei ochiului, scaderea sensibilitatii suprafetei ochiului, tulburari de vedere, vedere dubla, caderea pleoapelor;

- batai lente ale inimii, batai neregulate ale inimii, tensiune arteriala scazuta, lesin, scaderea brusca a cantitatii de sange la nivelul creierului ce poate determina un accident vascular cerebral, dificultati de respiratie cu scurtarea respiratiei;

- greata, durere de cap, ameteli, oboseala, stare depresiva, eruptii pe piele.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta

acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Timolol Rompharm 5 mg/ml

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta de flacon si cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

A se arunca dupa 4 saptamani de la prima deschidere a flaconului.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Timolol Rompharm 5 mg/ml

Substanta activa este timololul, sub forma de maleat de timolol. Un ml de solutie contine

timolol 5,0 mg. Celelalte componente sunt: fosfat disodic dodecahidrat, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, clorura de sodiu, edetat disodic dihidrat, clorura de benzalconiu, hidroxid de sodiu solutie 10%, apa purificata.

Cum arata Timolol Rompharm 5 mg/ml si continutul ambalajului

Timolol Rompharm 5 mg/ml se prezinta sub forma de solutie limpede, incolora, practic lipsita departicule vizibile. Cutie cu un flacon alb din PEJD, cu dop picurator alb din PEJD si inchis cu capac alb cu filet din PEID. Flaconul contine 5 ml picaturi oftalmice, solutie.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul S.C. Rompharm Company S.R.L Str. Eroilor nr. 1A, Otopeni, jud. Ilfov Romania

Scrieţi o recenzie

TIMOLOL ROMPHARM 0,5% X 1 PIC. OFT. SOL.

Timolol Rompharm este utilizat, la adulti si varstnici, pentru tratamentul unor boli de ochi care sunt determinate de o presiune mare in interiorul ochiului: hipertensiune oculara, glaucom cu unghi deschis, glaucom secundar.

Scrieţi o recenzie

Intrebări despre produs

Pune o intrebare

30 alte produse în aceeași categorie:

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul