TRAVOPROST ZENTIVA 40 micrograme/ml X 1 PIC. OFT., SOL. 40micrograme/ml SANOFI-GX

Travoprost Zentiva conţine travoprost, care face parte dintr-un grup de medicamente denumite analogi de prostaglandine.

More details

W61045001
New product

38,29 lei

- +

 
Informații

1. Ce este Travoprost Zentiva şi pentru ce se utilizează

Travoprost Zentiva conţine travoprost, care face parte dintr-un grup de medicamente denumite analogi de prostaglandine. Acţionează prin scăderea presiunii din interiorul ochiului. Poate fi utilizat singur sau împreună cu alte picături pentru ochi, de exemplu beta-blocante care, de asemenea, scad presiunea. 

Travoprost Zentiva este utilizat la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 2 luni şi peste pentru a scădea tensiunea mare din interiorul ochiului. Această tensiune poate determina o boală denumită glaucom. 

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizați Travoprost Zentiva

Nu utilizați Travoprost Zentiva

 dacă sunteţi alergic la travoprost sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). 

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări în cazul în care acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră. 

Atenţionări şi precauţii

 Travoprost Zentiva poate să determine creşterea lungimii, grosimii, intensităţii culorii şi/sau a numărului de gene. Au fost observate, de asemenea, modificări la nivelul pleoapelor, inclusiv creştere neobişnuită a părului, sau la nivelul ţesuturilor din jurul ochiului. 

 Travoprost Zentiva poate modifica culoarea irisului (partea colorată a ochiului). Această modificare poate fi permanentă. De asemenea, poate să apară o modificare a culorii pielii din jurul ochiului.  

 Dacă vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală pentru cataractă, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Travoprost Zentiva. 

 Dacă aveţi sau aţi avut în antecedente o inflamaţie la nivelul ochiului (irită şi uveită), discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Travoprost Zentiva. 

 Travoprost Zentiva poate să determine rareori o senzaţie de lipsă de aer sau respiraţie şuierătoare sau poate accentua simptomele astmului bronşic. Dacă sunteţi îngrijorat de modificările care apar în respiraţie în timpul utilizării acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil. 

 Travoprost Zentiva poate să fie absorbit prin piele. Dacă o cantitate de medicament ajunge în contact cu pielea, aceasta trebuie îndepartată imediat prin spălare. Acest lucru este deosebit de important la femeile gravide sau care încearcă să rămână gravide. 

 Dacă purtaţi lentile de contact moi, nu administraţi picăturile în timp ce lentilele de contact sunt aplicate pe ochi. După ce aţi administrat picăturile, aşteptaţi 15 minute înainte să reaplicaţi lentilele de contact. 

Copii şi adolescenţi

Travoprost Zentiva poate fi utilizat la copii cu începând de la vârsta de 2 luni şi <18 ani, la aceleaşi doze ca şi pentru adulţi. Utilizarea Travoprost Zentiva nu este recomandată la copii cu vârsta mai mică  de 2 luni. 

Travoprost Zentiva împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. 

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. 

Nu utilizaţi Travoprost Zentiva dacă sunteţi gravidă. Dacă credeţi că aţi putea fi gravidă, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Dacă există posibilitatea să rămâneţi gravidă, trebuie să  folosiţi metode de contracepţie adecvate în timpul tratamentului cu acest medicament. 

Nu utilizaţi Travoprost Zentiva dacă alăptaţi. Acest medicament poate trece în lapte.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Imediat după ce utilizați Travoprost Zentiva, vederea vi se poate înceţoşa pentru o perioadă de timp.

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până la dispariţia acestui simptom.

Travoprost Zentiva conține clorură de benzalconiu

Dacă purtaţi lentile de contact moi. Nu administraţi picăturile în timp ce lentilele de contact sunt aplicate pe ochi. Aşteptaţi 15 minute după ce aţi administrat picăturile, înainte să reaplicaţi lentilele de  contact. Acest medicament conţine un conservant (clorura de benzalconiu) care poate modifica culoarea lentilelor de contact moi. 

Acest conservant poate să producă, de asemenea, iritaţia ochilor sau leziuni la suprafaţa ochiului.

Travoprost Zentiva conţine hidroxistearat de macrogol glicerol 40

Acest medicament conţine hidroxistearat de macrogol glicerol 40, care poate să producă reacţii adverse la nivelul pielii. 

3. Cum să utilizați Travoprost Zentiva

Utilizați întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau medicul care îl tratează pe copilul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră, cu medicul  care îl tratează pe copilul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. 

Doza recomandată este

O picătură în ochiul afectat sau în ambii ochi, o dată pe zi – seara.

Utilizaţi Travoprost Zentiva pentru ambii ochi numai la indicaţia medicului dumneavoastră. Utilizaţi acest medicament atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră sau medicul care îl tratează pe  copilul dumneavoastră. 

Utilizaţi Travoprost Zentiva numai pentru administrare sub formă de picături în ochiul(ochii) dumneavoastră sau al(ai) copilului dumneavoastră. 

 Imediat înainte de prima deschidere a flaconului, rupeţi folia protectoare (figura 1). Scoateţi flaconul şi înscrieţi data primei deschideri în spaţiul de  pe etichetă prevăzut în acest scop. 

 Luaţi flaconul şi o oglindă.

 Spălaţi-vă pe mâini.

 Deşurubaţi capacul.

 Ţineţi flaconul, cu picurătorul în jos, între degetul mare şi celelalte degete.

 Lăsaţi capul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră uşor pe spate.

Trageţi pleoapa în jos cu un deget curat, până când se formează un “buzunar” între pleoapă şi ochi. Picătura va fi aplicată aici (figura 2). 

 Aduceţi picurătorul aproape de ochi. Folosiţi oglinda, dacă vă ajută.

 Nu atingeţi capătul picurător de ochi, pleoape, suprafeţele învecinate sau alte suprafeţe. Astfel se pot infecta picăturile rămase în flacon. 

 Apăsaţi uşor flaconul astfel încât la o apăsare să eliberaţi câte o picătură de medicament (figura 3). 

 După administrarea medicamentului, apăsaţi cu un deget colţul ochiului, lângă nas (figura 4). Aceasta ajută la împiedicarea trecerii acestui  medicament în restul corpului. 

 Dacă vă administraţi picături în ambii ochi, repetaţi aceste etape şi pentru celălalt ochi. 

 Imediat după utilizare, puneţi capacul flaconului la loc şi înşurubaţi-l strâns. 

 Utilizaţi doar picăturile dintr-un singur flacon. Nu rupeţi folia protectoare decât înainte de a începe utilizarea flaconului. 

 Flaconul utilizat trebuie aruncat după 4 săptămâni de la prima deschidere, pentru a preveni infecţiile, şi utilizaţi un flacon nou. 

Dacă o picătură nu ajunge în ochi, încercaţi din nou.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră utilizaţi şi alte medicamente cu administrare la nivelul ochiului, cum sunt picături sau unguente pentru ochi, aşteptaţi cel puţin 5 minute între  administrarea Travoprost Zentiva şi a celorlalte medicamente pentru ochi. 

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră utilizați mai mult Travoprost Zentiva decât trebuie 

Clătiţi tot medicamentul din ochi cu apă călduţă. Nu vă mai administraţi alte picături înainte să fie timpul pentru următoarea doză. 

Dacă uitaţi să utilizați Travoprost Zentiva

Continuaţi cu următoarea doză conform schemei de tratament. Nu vă administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Nu aplicaţi niciodată mai mult de o picătură pe zi în ochiul/ochii  afectat/afectaţi. 

Dacă încetaţi să utilizaţi Travoprost Zentiva

Nu încetaţi utilizarea acestui medicament fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră, sau cu medicul care il trateaza pe copilului dumneavoastră, deoarece presiunea din ochi nu va mai fi  controlată, ceea ce poate duce la pierderea vederii.  

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, medicului responsabil de tratamentul copilului dumneavoastră sau farmacistului. 

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. 

De obicei, vă puteţi administra în continuare picăturile, cu excepţia cazului în care reacţiile adverse sunt grave. Dacă acestea vă îngrijorează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Nu  întrerupeţi administrarea Travoprost Zentiva fără a discuta cu medicul dumneavoastră. 

Următoarele reacţii adverse au fost observate la administrarea de Travoprost Zentiva

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)

 înroşire a ochiului.

Frecvente (afectează până la 1 din 10 utilizatori)

Reacţii la nivelul ochiului:

 modificare a culorii irisului (partea colorată a ochiului)

 durere la nivelul ochiului

 disconfort la nivelul ochiului

 ochi uscat

 mâncărime a ochiului

 iritaţie a ochiului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează până la 1 din 100 de persoane)

Reacţii adverse la nivelul ochiului:

 tulburări corneene

 inflamaţie a ochiului

 inflamaţie a irisului

 inflamaţie în interiorul ochiului

 inflamaţie la suprafaţa ochiului cu/fără leziuni ale suprafeţei ochiului

 sensibilitate la lumină

 secreţii la nivelul ochiului

 inflamaţia pleoapei

 înroşirea pleoapelor, umflare în jurul ochiului

 mâncărimi la nivelul pleoapelor, scăderea vederii

 vedere înceţoşată, lăcrimare crescută

 infecţie sau inflamaţie la nivelul conjunctivei (membrana subţire care acoperă suprafaţa internă a pleoapelor şi partea albă a ochiului) 

 ieşire în afară a pleoapei inferioare

 opacifierea ochiului

 formare de cruste la nivelul pleoapelor, creştere a genelor

 modificare a culorii genelor

 senzaţie de ochi obosiţi.

Reacţii adverse generale:

 simptome alergice accentuate

 dureri de cap

 ameţeală

 bătăi neregulate ale inimii

 închiderea la culoare a pielii din jurul ochiului/ochilor

 astm bronşic

 senzaţie de lipsă de aer

 iritaţii în gât

 nas înfundat

 închiderea la culoare a pielii

 textura anormală a părului

 creştere excesivă a părului.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane)

Reacţii adverse la nivelul ochiului:

 perceperea de fulgere luminoase

 eczemă a pleoapelor

 umflare a ochiului

 vederea de halouri luminoase

 scădere a sensibilităţii la nivelul ochiului

 inflamaţie a glandelor de la nivelul pleoapelor

 pigmentare la interiorul ochiului

 creştere a dimensiunilor pupilei

 modificări ale texturii genelor.

Reacţii adverse generale:

 infecţie virală a ochiului

 gust neplăcut

 ritm neregulat sau lent al bătăilor inimii

 tensiune arterială mare sau mică

 tuse

 modificări ale vocii

 disconfort gastro-intestinal sau ulcer

 constipaţie

 gură uscată

 înroşire sau mâncărimi la nivelul pielii

 erupţie trecătoare pe piele

 modificare a culorii părului

 cădere a genelor

 dureri musculo-scheletice

 stare generală de slăbiciune.

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)

Reacţii adverse la nivelul ochiului:

 inflamarea părţii din spate a ochiului, ochii apar mai adânciţi în orbite.

Reacţii adverse generale:

 depresie

 anxietate

 senzaţie falsă de mişcare

 ţiuituri în urechi

 durere în piept

 agravare a astmului bronşic

 diaree

 durere abdominală

 greaţă

 mâncărimi

 creştere anormală a părului

 dureri articulare

 urinare dureroasă sau involuntară

 creştere a valorilor unui marker al cancerului de prostată.

La copii şi adolescenţi, cele mai frecvente reacţii adverse observate la utilizarea travoprostului sunt înroşirea ochilor şi creşterea genelor. Ambele reacţii adverse au fost observate cu o incidenţă mai mare  la copii şi adolescenţi comparativ cu adulţii. 

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea,  puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor 

Medicale http://www.anm.ro/.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale

Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

5. Cum se păstrează Travoprost Zentiva

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon şi cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. 

Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi că sigiliul a fost rupt sau deteriorat înainte de a-l deschide. 

Înainte de a-l deschide, păstraţi flaconul în folia protectoare, pentru a fi protejat de umiditate.

După prima deschidere, acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. Trebuie să aruncaţi flaconul după 4 săptămâni de la prima deschidere, pentru a preveni infecţiile,  şi trebuie să utilizaţi un flacon nou. Scrieţi data la care aţi deschis flaconul în spaţiul prevăzut pe eticheta fiecărui flacon şi pe cutie. 

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului. 

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Travoprost Zentiva

 Substanţa activă este travoprostul. Fiecare ml de soluţie conţine travoprost 40 micrograme.

 Celelalte componente sunt clorură de benzalconiu, hidroxistearat de macrogol glicerol 40, trometamol, edetat disodic, acid boric, manitol (E421), hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH-ului  şi apă pentru preparate injectabile. 

Cum arată Travoprost Zentiva şi conţinutul ambalajului

Travoprost Zentiva este o soluție limpede, incoloră, într-un ambalaj ce conţine un flacon de 5 ml din polipropilenă translucidă, prevăzut cu un picurător transparent din polietilenă de densitate joasă   (PEJD) şi un capac alb filetat cu sigiliu din polietilenă de înaltă densitate (PEÎD), împachetat într-o  folie protectoare. Fiecare flacon conţine 2,5 ml de soluţie. 

Acest medicament este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj: cutii conţinând 1 sau 3 flacoane.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Zentiva k.s.

Scrieţi o recenzie

TRAVOPROST ZENTIVA 40 micrograme/ml X 1 PIC. OFT., SOL. 40micrograme/ml SANOFI-GX

Travoprost Zentiva conţine travoprost, care face parte dintr-un grup de medicamente denumite analogi de prostaglandine.

Scrieţi o recenzie

Intrebări despre produs

Pune o intrebare

30 alte produse în aceeași categorie:

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul