VITAMINA B6 ZENTIVA 250 mg/5 ml X 5 SOL. INJ.

VITAMINA B6 ZENTIVA 250 mg/5 ml X 5 SOL. INJ.

-este indicat în tratamentul sau profilaxia stărilor determinate de deficitul sever de piridoxină, atunci când administrarea pe cale orală nu este posibilă:

More details

W56758001
New product

11,29 lei

Eliberare directă în farmacie

 
Informații

Indicații

VITAMINA B6 ZENTIVA 250 mg/5 ml este indicat în tratamentul sau profilaxia stărilor determinate de deficitul sever de piridoxină, atunci când administrarea pe cale orală nu este posibilă:

  • anemie sideroblastică;

  • tulburări neurologice;

  • dermatită seboreică,

    precum şi în următoarele situaţii patologice:

  • alcoolism;

  • tulburări metabolice ereditare în metabolismul aminoacizilor (homocistinuria, hiperoxaluria primară de tip I).

De asemenea piridoxina este utilizată pentru a preveni neuropatia de tip toxic medicamentos asociată cu tratamentul cu izoniazidă.

Dozaj

Doze

Adulţi

Doza terapeutică recomandată este de 250 mg piridoxină (vitamina B6) (o fiolă VITAMINA B6 ZENTIVA 250 mg/ 5 ml) zilnic, timp de 15-20 de zile. Doze zilnice crescute, de 500 mg vitamina B6 (2 fiole VITAMINA B6 ZENTIVA 250 mg/5 ml) sunt indicate în afecţiunile hematologice şi în tulburările metabolice ereditare.

Tratamentul neuropatiei periferice determinată de izoniazidă necesită asocierea vitaminei B6 în doză de 50-250 mg pe zi.

Mod de administrare

VITAMINA B6 ZENTIVA 250 mg/5 ml se administrează intramuscular sau intravenos. Tratamentul va fi individualizat şi administrat sub supraveghere medicală.

Se recomandă ca tratamentul să nu fie întrerupt brusc, pentru a evita instalarea unui sindrom de abstinenţă.

Contraindicații

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţiienumeraţi la pct. 6.1. Tratament cu levodopa în absenţa asocierii unui inhibitor de dopadecarboxilază.

Atenționări

Pacienţii cu boală Parkinson aflaţi în tratament cu levodopa pot asocia vitamina B6 în condiţii de siguranţă, doar dacă recurg la un preparat care să conţină atât levodopa cât şi un inhibitor de dopadecarboxilază (carbidopa).

În cazul pacienţilor care necesită tratament cu izoniazidă se recomandă de la început asocierea vitaminei B6 pentru profilaxia polineuropatiei induse specific de izoniazidă.

Se recomandă ca tratamentul cu vitamina B6 să nu fie întrerupt brusc.

Se recomandă prudenţă şi ajustarea dozelor în cazul utilizării altor medicamente care conţin vitamina B6.

Interacțiuni

În cazul tratamentului asociat cu levodopa, piridoxina favorizează decarboxilarea periferică a levodopei, micşorându-i eficacitatea. Această interacţiune nu se mai produce însă, dacă levodopa este asociată cu un inhibitor de dopadecarboxilază.

Anumite medicamente - izoniazida, cicloserina, hidralazina, penicilamia – administrate timp îndelungat, antagonizează vitamina B6 şi produc tulburări neurologice. Contraceptivele orale pot determina, de asemenea, fenomene de hipovitaminoză B6, de obicei minore.

Sarcina

Sarcina

Datorită lipsei datelor suficiente se recomandă evitarea utilizării VITAMINA B6 ZENTIVA 250 mg/5 ml în timpul sarcinii.

Alăptarea

Vitamina B6 trece în laptele matern, de aceea se recomandă evitarea VITAMINA B6 ZENTIVA 250 mg/5 ml în timpul alăptării.

Condus auto

Dozele terapeutice uzuale de vitamina B6 nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.În cazul dozelor mari, administrate prelungit, au fost semnalate cazuri de neuropatie senzorială şi de somnolenţă, incompatibile cu activităţi care necesită precizie sau atenţie.

Reacții adverse

Vitamina B6 este, de regulă, bine tolerată. Administrarea unor doze crescute de vitamină B6 timp îndelungat se poate asocia cu apariţia neuropatiei periferice severe de tip senzorial, prin mecanism toxic. De asemenea, tratamentul îndelungat dezvoltă uneori fenomene de dependenţă (de exemplu doze zilnice de 200 mg vitamină B6 administrate mai mult de 30 zile); oprirea bruscă a administrării vitaminei B6 poate declanşa un sindrom de abstinenţă.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro

Supradozaj

Apariția fenomenelor toxice (neuropatie periferică severă de tip senzorial) a fost raportată în cazul administrării dozelor mari (2-6 g zilnic), timp de 2-40 luni. Asemenea cazuri necesită monitorizare permanentă în condiții de spitalizare.

Prezentare :5 fiole

Scrieţi o recenzie

VITAMINA B6 ZENTIVA 250 mg/5 ml X 5 SOL. INJ.

-este indicat în tratamentul sau profilaxia stărilor determinate de deficitul sever de piridoxină, atunci când administrarea pe cale orală nu este posibilă:

Scrieţi o recenzie

Intrebări despre produs

Pune o intrebare

30 alte produse în aceeași categorie:

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul