14 iunie – Ziua mondiala a donatorilor de sange

 In fiecare an, pe 14 iunie, tarile din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Donatorilor de sange. Aceasta data a fost aleasa pentru ca 14 iunie este data de nastere a lui Karl Landsteiner, medic si biolog austriac, cel care descoperit sistemul ABO al grupelor sanguine. Manifestarea are drept scop sensibilizarea la nevoia de sange si produse sanguine securizate, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

 

Anul acesta,  specialistii se axeaza pe un anumit segment de populatie, care are nevoie de transfuzie. Este vorba de femeile insarcinate care necesita transfuzie de sange, din cauza complicatiilor din timpul sarcinii sau aparute la nastere. In fiecare zi, 800 de astfel de cazuri se produc la nivel mondial, majoritatea deceselor survenind in tarile in curs de dezvoltare (o parte din Africa Sub-Sahariana  si o treime din Asia de Sud). O hemoragie grava in timpul nasterii si dupa este o cauza majora de mortalitate, morbiditate si incapacitate pe termen lung.

O persoana este considerata apta pentru a dona sange daca are intre 18 si 70 de ani, are peste 50 de kilograme. Barbatii pot dona de 6 ori pe ani, cel mult, iar femeile de 4 ori. Intre doua donari trebuie sa fie un interval de cel putin 8 saptamani. Exista o serie de contraindicatii permanente precum boli grave, cronice, diabet tratat cu insulina dar si temporare precum anemia.

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2014-06-14 de Destination Sante Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul