18- 25 de ani, varsta dezechilibrului nutritional
Studiile arata ca doar 16% din cei care fac parte din intervalul de varsta 18-25 de ani respecta recomandarile nutritionale ale autoritatilor sanitare, expertii catalogheaza acest fenomen drept un efect al varstei si al generatiei.
Tinerii nu sunt deloc adeptii fructelor, legumelor si altor produse alimentare ale caror binefaceri sunt promovate de catre Programul national de nutritie si sanatate din Franta. Acesta date reprezinta rezultatele unui studiu lansat in mai 2009 si la care au participat 150.000 de voluntari. Recomadarile nationale in ceea ce priveste alimentatia sunt: cel putin 5 fructe si legume pe zi, sau 3 produse lactate pe zi. Aceste indicatii sunt respectate de tineri cu varste intre 18 si 25 de ani in proportie de doar 16 procente, comparativ cu persoanele de peste 65 de ani care reprezinta un procent de 65%.
Dieticienii francezi nu sunt surprinsi de aceste rezultate, explicand ca tinerii intre 18 si 25 de ani nu au in acea perioada echilibrul financiar drept prioritate. Chiar daca la aceasta vasta patologiile legate de alimentatie nu isi fac inca aparitia, echilibrul nutritional nu trebuie ignorat. Spre exemplu, aportul de calciu este foarte important pentru tinerele fete pentru a preveni osteoporoza.
Nutritionistii estimeaza ca tinerii ar putea fi ajutati sa se alimenteze mult mai sanatos daca informatia necesara ar fi pusa la dispozitia lor. Putin dintre tineri stiu ca se poate manca echilibrat la preturi rezonabile, spre exemplu cumparand conserve, legume congelate si fructe de sezon. Impactul Programului national de nutritie si sanatate ar trebui resimtit peste cativa ani odata cu ajungerea la maturitate a generatiei actuale si care va fi primit informatii si indicatii privind nutritia in adrul scolii.
"