Activitatea fizica reduce riscul de cancer mamar deoarece influenteaza metabolizarea estrogenului

Activitatea fizica reduce riscul de a dezvolta cancer mamar deoarece modifica felul in care hormonul estrogen este folosit de organism. Cercetatorii americani au descoperit ca la femeile care practica o activitate fizica in mod regulat metabolizarea estrogenului are loc astfel incat riscul de cancer mamar scade. La studiu au participat 391 de femei sedentare, sanatoase, tinere, care nu ajunsesera la menopauza.

Participantele au fost aleatoriu impartite in doua grupuri, unul de control (179 femei) si unul de interventie (212 participante). In timp ce femeile din grupul de control si-au continuat stilul de viata sedentar pentru intreaga perioada de studiu, voluntarele din grupul de interventie a afectuat 30 de minute de  exercitiu fizic de intensitate moderata pana la ridicata, de cinci ori pe saptamana, timp de 16 saptamani.

Exercitiile au fost efectuate la banda, stepper si bicicleta eliptica. Cercetatorii au ajustat intensitatea efortului pentru fiecare in parte astfel incat ritmul caridiac maximal a fost uniform pentru toarte participantele. Cercetatorii au analizat nivelurile celor trei estrogeni si metabolitii lor din probele de urina ale participantelor din trei zile dinaintea inceperii studiului si trei zile consecutive dupa incheierea studiului.

Rezultatatele au aratat ca femeile care au avut  ctivitate fizica prezentau un nivel mai ridicat al metabolitului 2-OHE1 si un nivel mai scazut al metabolitului 16alfa-OHE1, ce a fost asociat cu o scadere a riscului de cancer mamar. Nu au fost inregistrate schimbari ale nivelurilor acestor substante la participantele sedentare. Activiatea fizica despre care se stie ca imbunatateste sanatatea cardiaca, ar putea sa previna si cancerul mamar prin alterarea metabolizarii estrogenului.

"
Scrie pe 2013-05-09 de Daily Mail Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul