Activitatea fizica zilnica poate reduce riscul de Alzheimer indiferent de varsta

Activitatea zilnica poate reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer si al declinului cognitiv chiar si la persoanele peste 80 de ani. Studiul sugereaza ca orice tip de activitate fizica chiar si gatitul, spalatul vaselor sunt asociate cu un risc scazut al bolii Alzheimer.Rezultatele studiului reprezinta un real suport pentru orice efort de incurajare a tuturor tipurilor de activitate fizica, chiar si la persoanele foarte in varsta care nu pot efectua exercitii fizice.

Pentru a masura nivelul zilnic de exercitii fizice si cel de activitate fizica care nu a fost generata de exercitii fizice, echipa de cercetaotori  condusa de dr. Aron S. Buchman (Rush University Medical Center) a solicitat unui numar de 716 persoane in varsta care nu sufereau de dementa cu o varsta medie de 82 de ani sa poarte la incheitura mainii un dispozitiv numit acitgraf pentru monitorizarea intregii activitati fizice timp de 10 zece zile. Participantii la studiu au dat teste cognitive anuale pe perioada studiului pentru a li se evalua memoria si abilitatile de gandire. De asemenea, participantii au raportat ei insisi activitatile fizice si sociale efectuate in aceeasi perioada.

Dupa o periaoda de 3,5 ani 71 de participanti la studiu au dezvoltat boala Alzheimer. Cercetatorii au constatat ca persoanele care se incadrau la ultimele zece procente de activitate fizica erau de doua ori mai expusi riscului de Alzheimer fata de persoanele care se incadrau in topul procentelor  in ceea ce priveste intensitatea activitatii fizice. Activitati banale, accesibile si fara efecte secundare pentru persoanele de varsta a treia s-au  dovedit benefice pentru o posibila preventie a bolii Alzheimer si al declinului cognitiv.

"
Scrie pe 2012-04-19 de Medical Xpress Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul