Activtatea fizica mai eficienta decat statinele in reducerea riscului de moarte prematura

Mersul pe jos in ritm sustinut si cel pe bicicleta sunt mai eficiente pentru reducerea riscul de moarte prematura decat daca se administreaza statine persoanelor sedentare, arata un studiu. Cercetatorii au comparat nivelurile formei fizice la 10.000 de persoane de varsta mijlocie care luau satine fata de persoanele care nu luau statine. Persoanele cu cea mai buna forma fizica care nu luau statine erau cu 50% mai putin expuse riscului de a muri in urmatorii 10 ani comparativ cu persoanele cu cea mai slaba forma fizica si care luau statine.

Studiul sublinieaza  importanta excercitiului fizic moderat, si scala beneficiilor pentru sanatata daca suntem activi. Activitatea fizica este cea mai putin costisitoare si prezinta mult mai putine efecte  secundare decat administrarea medicamentelor. Mersul sustinut sau cel pe bicicleta timp de 150 de minute pe saptamana este suficient pentru ca o persoana din categoria celor cu niveluri ale colestelorului ridicate sa fie catalogata in forma fizica buna, sustin autorii studiului.

Exercitiul fizic trebuie sa fie suficient de intens pentru a creste ritmul respiratiei astfel incat cei  care-l practica sa nu poate spune mai mult de trei cuvinte odata. Totusi, combinatia de statine si exercitiu fizic s-a dovedit cea mai benefica. Studiul, aparut in publicatia medicala Lancet, a observat ca in cazul  persoanelor din grupul celor cu o forma fizica foarte buna si care luau si statine probabilitatea de a deceda in urmatorii 10 ani era cu 70% mai mica comparativ cu grupul care lua statine si avea cea mai putin buna forma fizica.

Pacientii care luau statine erau mai expusi imbolnavirilor decat cei care nu luau medicamentele, inregistrandu-se in categoria lor mai multe cazuri de boli cardiace, diabet tip 2, hipertensiune,  existand totodata si cei mai multi fumatori in grupul respectiv. De asemenea, exista in cazul lor o probabilitate mai mare de a lua medicamente pentru afectiunile respective, altele decat statine. Cercetatorii au luat in considerare si factori precum varsta, greutatea corporala, alte afectiuni, dar rezultatele au ramas similare.

 

 

 

"
Scrie pe 2012-11-28 de The Thelegraph Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul