Adaugarea de zahar in bauturile pentru copii este periculoasa

Legatura intre consumul de bauturi indulcite artificial si obezitate este deja stabilita. Obezitatea a afectat mai intai tarile dezvoltate si in momentul de fata afecteaza statele in curs de dezvoltare. Este considerata multifactoriala regasindu-se si in factorii genetici, cei asociati mediul inconjurator (printre care microbii intestinali care ajung in organism prin intermediul alimentelor consumate), dar si de factori de ordin social, vorbindu-se chiar despre „retele” de obezitate. Totusi, elementul care atrage cel mai mult atentia in literatura de specialitate atunci cand vine vorba de obezitate este zaharul care se adauga la bauturi.

Exista o legatura clar stabilita in cazul adultilor, adolescentilor si copiilor, intre consumul de bauturi indulcite artificial si obezitate, valabil pentru intreaga lume, indiferent de terenul genetic. Patru articole importante au confirmat recent acest lucru in publicatia New England Journal of Medicine. Verdictul este clar: zaharul adaugat bauturilor reptrezinta o sursa majora pentru excesul de greutate la copii, adolescenti si adulti. 

Contrar unor informatii neverificate, utilizarea edulcorantilor, inlocuitori ai zaharului, cum ar fi aspartamul sau zaharina, permit evitarea luarii in greutate asociate consumului de bauturi cu gust indulcit. Acesti edulcoranti utilizati de cateva decenii, prezinta de fapt (dupa cum arata aceste studii) un efect protector major asupra obezitatii. Asadar, daca vrem sa pastram gustul zaharului adaugat bauturilor, este mai indicat sa folosim un eldulcorant in locul zaharului.

Se stie deja ca obezitatea a devenit prima cauza de ciroza in tarile dezvoltate, inaintea alcoolului, si ca este asociata cu diabetul si accidentele cardio-vasculare. Mai mult, adaugarea de zahar la sucurile  de fructe pentru copii este periculoasa, si reprezinta una din provacarile majore din sanatatea publica, la ora actuala.

"
Scrie pe 2012-10-18 de Le Point Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul