Administrarea paracetamolului in timpul sarcinii ar putea creste riscul aparitiei sindromului ADHD la copil

Administrarea paracetamolului in timpul sarcinii ar putea creste riscul aparitiei sindromului ADHD la copil

Aproximativ jumatate din femei iau medicamente  fara prescriptie (OTC) pentru combaterea durerilor, in special durerile de cap, in timpul sarcinii. Cercetatorii au descoperit ca paracetamolul administrat in timpul sarcinii creste riscul de hiperactivitate la copil cu aproximativ o treime. Paracetamolul poate actiona ca un  perturbator hormonal la nivel intrauterin, interferand cu dezvoltarea normala a creierului la copil.

Desi paracetamolul este permis pentru tratarea durerilor de intensitate scazuta si pentru perioade scurte de timp, noul studiu sugereaza  ca administrarea acestuia s-ar putea asocia cu ADHD (sindromul hiperactivitatii si deficitului de atentie). ADHD este termenul pentru o serie de tulburari comportamentale ce se asociaza cu probleme de atentie, impulsivitate, hiperactivitate, agitatie. Copiilor cu ADHD li se prescriu o serie de medicamente pentru a li se imbunatati capacitatea de concentrare la scoala.

In cadrul acestui studiu au fost analizate datele unui grup de 64.000 de copiii si mame din Danemarca intre 1996 si 2002, in timp ce parintii au raportat  problemele de comportament ale acestora intr-un chestionar. Peste jumatate din mamele care au participat la studiu au  raportat ca au luat paracetamol in timpul sarcinii. Administrarea acestuia a fost asociata cu un procent cu 37% mai mare de tulburari hiperkinetice – o forma severa a ADHD-ului.

Copiii ale caror mame au luat paracetamol in timpul sarcinii prezentau un risc cu 29% mai mare de a lua medicamente pentru controlul ADHD-ului. De asemenea, prezentau o probabilitate cu 13% mai mare de a prezenta comportamente  de tip ADHD la varsta de sapte ani. Riscurile erau mai mare daca administrarea paracetamolului dura sase luni sau mai mult si  daca paracetamolul era luat in cantitati insemnate. Autorii studiului admit faptul ca asocierea determinata in cadrul acestui studiu observational nu poate stabili o legatura de tip cauza-efect intre paracetamol si ADHD.

 

 

 

"

Scrie pe 2014-02-27 Ingrijirea mamicii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul