Ai luat micul dejun azi? Cercetatorii suedezi sustin ca un mic dejun copios reduce riscurile de boli cardiovasculare

Un mic dejun echilibrat, bogat in elemente nutritive, care sa indeplineasca anumite calitati nutritionale este esential pentru a nu dezvolta sindromul metabolic, potrivit cercetatorilor suedezi de la Universitatea Umea si publicat  in revista de specialitate Public Health Nutrition.Adolescentii care au un mic dejun sarac in elemente nutritive sunt susceptibili sa dezvolte la varsta adulta un sindrom metabolic, ceea ce creste riscul de atac cardiac, accident cerebrovascular si diabet. Sindromul metabolic nu este o boala in sine, desemneaza  mai degraba prezenta unui ansamblu  de semen fiziologice care creste riscul de diabet tip 2, boli cardiace si accident cerebrovascular.

Putem vorbi de sindrom metabolic cand sunt prezenti cel putin 3 factori de risc : corpolenta la nivel abdominal, niveluri ridicate ale trigliceridelor, hipertensiune, niveluri scazute ale colesterolului bun si glicemie marita. Cercetatorii au recrutat in 1981 studenti voluntari din Lukea carora li sa cerut sa completeze cu  foarte mare precizie un chestionar privind alimentatia, in special ceea ce constituia micul dejun. 27 de ani mai tarziu, voluntarilor li s-au prelevat probe de sange si cercetatorii au comparat calitatea nutritionala a mesei de dimineata si sindromul metabolic.

Studiul a aratat ca tinerii care neglijasera prima masa a zilei au avut o incidenta de 68% mai mare de a dezvolta un sindrom metabolic, fata de ceilalti. Astfel, aveau un risc mai mare de a suferi de tulburari cardiovasculare, diabet sau AVC. Autorii studiului sustin ca sunt necesare si alte studii pentru a intelege mecanismele implicate in legatura dintre  un mic dejun nesanatos si sindromul metabolic, dar confirma datele unor studii anterioare sugereaza ca un mic dejun sanatos are un efect benefic  asupra reglarii glicemiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2014-01-31 de Top sante Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul