Alaptatul scade riscul mamei de artrita reumatoida

Alaptatul scade riscul mamei de artrita reumatoida

Un studiu recent sugereaza ca alaptatul diminueaza  riscul mamei de a dezvolta artrita reumatoida. Cercetatorii au analizat datele medicale ale unui grup constituit din 7300 de femei, cu varste peste 50 de ani din China, ce au completat chestionare furnizand informatii despre starea de sanatate si stilul de viata, inclusiv daca au alaptat sau au luat anticonceptionale. Doar 11% au folosit pilule contraceptive si doar pentru o scurta perioada de timp.

Cele mai multe dintre participantele la studiu aveau cel putin un copil si peste 95% dintre acestea au alaptat cel putin o luna. Doar 11% au folosit contraceptive orale si majoritatea pentru o scurta perioada de timp. Varsta medie la prima sarcina a fost de 24 de ani si varsta media la diagnosticarea artritei reumatoide a fost de 48 de ani.

 

Cele care au alaptat prezentau o probabilitate de 50% de a dezvolta artrita reumatoida spre deosebire de femeile care nu au alaptat. Cu cat perioada de alaptare era mai mare, cu atat riscul de artrita era mai mic. Desi studiul a asociat alaptatul cu riscul mai mic de artrita reumatoida, nu a stabilit si o legatura de tip cauza-efect. Artrita reumatoida este o forma dureroasa a artritei. Desi cauza exacta nu se cunoaste, se pare ca factorii genetici, hormonali si de mediu sunt implicate in aparitia bolii.

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-01-08 de MSN Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul