Alimentele bogate in omega-3 nu reduc riscul de afectiuni ale inimii

Alimentele bogate in omega-3 nu reduc riscul de afectiuni ale inimii

Consumul de peste gras bogat in omega-3 nu reduce riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui raport recent. Analiza a 72 de studii precedente pune sub semnul intrebarii recomandarile nutritionale care promoveaza  anumite categorii de grasimi pentru imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Spre exemplu, American Heart Association sustine un consum ridicat de grasimi polinesaturate precum omega-3 si omega-6, care se gasesc in pestele gras, uleiul de  porumb si floarea soarelui, dar si in unele oleaginoase si seminte.

Aceeasi analiza indica inclusiv ineficienta suplimentelor si vitaminelor in preventia bolilor. In timp ce diverse studii au aratat ca uleiul de peste poate diminua nivelul grasimilor nesanatoase din sange, tensiunea arteriala si riscul de a suferi un al doilea infarct, studiile mult mai recente sugereaza de fapt ca astfel de beneficii sunt limitate. Un alt studiu, publicat in JAMA Internal Medicine a aratat ca administrarea zilnica a suplimentelor cu omega-3 nu a fost asociata cu un risc mai mic de infarct, accident cerebral sau deces de natura cardiovascualara la pacientii varstnici,  diagnosticati cu degenerescenta maculara.

Nutritionistii recomanda in momentul de fata consumul a doua portii de peste gras pe saptamana, dar si ca 5 pana la 10 procente din caloriile zilnice sa provina din surse de omega-6. Este indicata inlocuirea grasimilor saturate din carne, lactate nedegresate, ulei de cocos si palmier cu grasimi polinesaturate. Pe langa somon, acizii grasi omega-3 se gasesc in ton, sardine, pastrav si halibut. Mai pot fi adaugati in alte alimente precum cereale, paste, margarina.

Raportul asupra celor 72 de studii a investigat datele a peste 600.000 de pacienti din 18 tari. Din cele 72 de studii, 40 au implicat initial persoane sanatoase, 10 au recrutat persoane cu factori de risc cardiovascular ridicat si 22 au recrutat persoane cu boli cardioavasculare. Pentru 17 studii la care au participat peste 75.000 de pacienti, nu s-a identificat nicio dovada ca suplimentarea alimentatiei cu acizi grasi omega-3 nu reduce riscul de boli cardiovasculare.

Potrivit expertilor, raportul celor 72 de studii sugereaza totusi ca persoanele cu niveluri ridicate in sange ale EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic), doi acizi grasi omega-3 derivati din peste, par sa aiba un beneficiu pentru inima. Avand in vedere ca din ce in ce mai multe persoane consuma alimente care contin omega-3, fara a exista un veritabil grup placebo, beneficiile sunt mai greu de dovedit. In plus, specialistii sunt de parere ca acesti compusi trebuie priviti ca si elemente ce provin din alimentatie , nu ca si cum ar fi o categorie de medicamente.

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-03-24 de Bloomberg Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul