Alimentele imbogatite cu fitosteroli, compusi naturali prezenti in oleaginoase si cereale, sunt intr-adevar benefici pentru sana

Alimentele imbogatite cu fitosteroli, compusi naturali prezenti in oleaginoase si cereale, sunt intr-adevar benefici pentru sana

Alimentele imbogatite cu fitoseteroli,cum ar fi margarina si iaurtul, permit reducerea nivelurilor de colesterol. In ciuda  mesajelor din anumite  reclame, beneficiul acestora asupra prevenetiei bolilor cardiovasculare nu a fost demonstrat, potrivit unui raport al Agentiei Nationale pentru Siguranta sanitata in Alimentatie in care a fost evaluat efectele benefice ale alimentelor imbogatite ccu fitosteroli.

 

Compusi naturali prezenti in plante, cereale si oleaginoase (nuci, alune, migdale), fitosterolii sunt renumiti pentru reducerea nivelurilor de colesterol, diminuandu-i absorbtia intestinala. Totusi, alimentele imbogatite cu acesti compusi, iaurt, margarina sau batoane de c ciocolata care poarta marca « anti-colesterol »  nu prezinta niciun beneficiu demonstrat pe plan cardiovascular.

 

Autorii studiului sustin ca prin consumul acestor produse se  obtine o reducere cu 10% a nivelurilor colesterolului total, dar scaderea colesterolului rau variaza in functie de persoana. Astfel, una din trei persoane care consuma in mod regulat alimente imbogatite cu fitosteroli  nu constatat nicio scadere a colesterolului rau. De altfel, colesterolul reprezinta doar unul din factorii care favorizeaza bolile cardiovasculare. Diminuarea unui singur factor nu determina neaparat diminuarea riscului bolii.

 

 

"

Scrie pe 2014-06-27 de Destination Sante Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul