Anumite medicamente pentru hipertensiune incetinesc declinul mintal la pacientii cu dementa

Medicii  admit de mult timp ca medicamentele pentru hipertensiune pot intarzia debutul bolii Alzheimer. Recent, o echipa de cercetatori a demonstrat de fapt ca inhibitorii ACE imbunatatesc functia cerebrala. Persoanele cu hipertensiune sunt mai expuse riscului de a dezvolta Alzheimer si boli similare, dar cercetarile au aratat ca  abilitatile de memorare si gandire erau protejate de medicamentele pe care le luau. Inhibitorii ACE (ramipril, captopril si perindopril) au devenit medicamente foarte populare in ultimii 10 ani, in special in cazul pacientilor mai tineri. Cercetatorii din Irlanda si Canada au analizat  medicamentele ce targheteaza o anumita cale biochimica numita sistemul renina angiontensina  – un sistem hormonal despre care se crede ca ar influenta dezvoltarea bolii Alzheimer.

In cadrul studiului a fost comparata rata declinului cognitiv la 361 pacienti diagnosticati cu Alzheimer, dementa vasculara. Din acest grup 85 de pacienti luau deja inhibitori ACE iar restul nu luau astfel de medicamente. Cercetatorii au analizat de asemenea impactul asupra 30 de pacienti cu o varsta medie de 77 de ani, ce luau medicamentele pentru prima data.  Pacientii au fost monitorizati mai bine de sase luni cu ajutorul unor teste pentru evaluare cognitiva.

Pacientii care luau inhibitori ACE prezentau niveluri mai lente de declin mintal decat cei care nu luau aceeasi medicatie. In cazul pacientilor care luau pentru prima daca inhibitori ACE s-a constatat o imbunatatire a capacitatii cerebrale. Este prima dovada stiintifica ce sugereaza ca medicamentele nu doar incetinesc declinul cognitiv ci imbunatatesc functia cerebrala. Dar cercetatorii atentioneaza ca astfel de medicamente sunt nocive pentru anumiti pacienti, iar daca studii ulterioare vor confirma efectul lor in dementa, doar unii pacienti cu hipertensiune ar putea beneficia.

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2013-07-29 de dA Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul