Anumite plante si alimente pot contribui la sanatatea tiroidei

Anumite plante si alimente pot contribui la sanatatea tiroidei

Tulburarile glandei tiroide pot lua diverse forme: hipertiroidie, hipotiroidie, maladia Basedow, tiroidita de Hashimoto, cancer de tiroida, afectand in special femeile. Glanda tiroida este cea mai mare glanda din corpul uman. Rolul acesteia este fundamental deoarece indeplineste o serie de functii importante. Spre exemplu, furnizeaza energia necesara tuturor activitatilor. Prin hormonii T3 si T4 care ajung in sange, tiroida este implicata in ansamblul de gestiune al corpului nostru: creier si emotii,  inima, consum de lipide si colesterol, glicemie, secretia de insulina, muschi, oase, piele, par, unghii, sistem imunitar si chiar libido.

Dereglarile hormonale (determinate de ciclul menstrual, sarcina, menopauza) asociate cu un stil de viata stresant suprasolicita tiroida in cazul anumitor femei, ceea ce poate declansa hipertiroidia. Inainte de acest diagnostic, exista cateva simptome care ne pot alerta: irascibilitate, hiperactivitate, insomnie, batai accelerate ale inimii, diaree, pierdere in greutate, slabiciune musculara, senzatia excesiva de caldura. Numeroase plante si legume pot tempera aceste simptome asociate hipertiroidiei. Spre exemplu, cruciferele (varza, broccoli, varza de Bruxelles) dar si porumbul care actioneaza si ca antiinflamator si efectueaza o drenare hepato-renala. Cervana (Lycopus europaeus) este recomanda pentru hipertiroidiile in faza incipienta. 

In caz de oboseala generalizata, nevoia excesiva de somn, crestere in greutate, tulburari de memorie, caderea parului, este important sa evitam alimentele mentionate mai sus. In schimb, exista anumite plante si legume care  stimuleaza tiroida cu activitate scazuta. Cele mai indicate sunt algele brune, usturoiul, ovazul. Acesta din urma trebuie consumat cu prudenta, deoarece are proprietati estrogenice si trebuie evitat pe un teren cancerigen. Dereglarile tiroidei sunt adesea provocate de episoade repetate de stres, socuri emotionale care  induc o crestere a cortisolului (hormonul de stres) si declanseaza secretia neuromediatorilor care perturba activitatea tiroidei.

 In functie de starea de baza a individului efectele negative mai mult sau mai putin importante, imediate sau intarizate se pot manifesta. Pentru tiroida “obosita” care se adapteaza mai dificil schimbarilor climatice, coacazele, ginsengul siberian sau fructele de mare pot face mai usoara trecerea la un nou sezon. Fructele de mare sunt bogate in iod, materia prima a tiroidei.  Plantele  pentru tratarea acestor dereglari trebuie prescrise cu prudenta, deoarece au o activitate farmacologica complexa asupra corpului uman. Doar cateva  nfuzii de plante pot fi consumate fara risc, cele de lavanda, melissa, passiflora.

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-03-20 de Le Point Farmacia casei tale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul