Anumite tipuri de grasimi din alimentatie sunt asociate cu declinul functiei cognitive si al memoriei

Se stie deja de ani buni ca alimentele care au un continut ridicat de grasimi saturate sau de grasimi trans dauneaza sanatatii inimii. Totusi, conform unui studiu recent o astfel de grasime saturata se asociaza cu deteriorarea intregii functii cognitive si a memoriei la femei in decursul timpului.  Contrar acestui efect, o grasime mono-nesaturata are efectul invers asupra memoriei si a functiei cognitive. Studiul este publicat online de Annals of Neurology,  o publicatie aflata sub egida American Neurological Association and Child Neurology Society.

Echipa de cercetatori a analizat datele a aproximativ 40.000 de femei, de 45 ani si peste 45 de ani. Cercetatorii si-au concentrat atentia auspra unui subgrup de6000 de femei, toate cu varste peste 65 de ani. Femeile au participat la 3 teste ale functiei cognitive, desfasurate, la un interval de 2 ani. Participantele la studiu au completat chestionare detaliate despre obiceiurile alimentare, inainte de  desfasurarea testelor cognitive. Dr. Olivia Okereke, cercetator in cadrul studiului a declarat ca atunci cand au analizat modificari ale functiei cognitive, au constatat ca nu cantitatea de grasimi consumata  era relevanta, ci tipul de grasime.

Femeile care au consumat cele mai mari cantitati de grasimi saturate, ce provin din grasimi animale (carnea rosie, untul) comparativ cu cele care au consumat cele mai mici cantitati, prezentau cele mai slabe rezultate pentru functia cognitiva si memorie in decursul celor patru ani de teste. Participantele la studiu care consumasera cele mai semnificative cantitati de grasimi mono-nesaturate (se gasesc in ulei de masline) inregistrasera rezultate mai bune la testele cognitive in acelasi interval de timp.

Dr. Olivia Okereke a declarat ca datele obtinute au implicatii mari pentru sanaatea publica deoarece inlocuirea grasimilor nesanatoase cu cele sanatoase  este o schimbare alimentara usor de realizat, dar care poate ajuta la prevenirea declinului memoriei. Strategiile pentru prevenirea declinului cognitiv la ce in varsta sunt extrem de importante, si chiar cele mai mici deteriorari inregistrate la nivel cognitiv pot duce la un risc crescut de maladii precum dementa si Alzheimer.

 

 

 

"
Scrie pe 2012-05-21 de Medical News Today Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul