Anxietatea excesiva, semn al inteligentei superioare

Selectia naturala pare sa fi condus la conservarea fiintelor umane cele mai angoasate, deoarece sunt cei care au antcipat cel mai bine pericolul si au reusit sa se protejeze ca urmare a temerilor excesive. A fi anxios ar putea fi o trasatura esentiala a fiintei umane. Astfel, cercetatorii americani cred ca anxietatea excesiva de care sufera unii din semenii nostri s-ar fi dezvoltat odata cu inteligenta umana. Ceea ce de obicei catalogam drept tulburare ar putea fi de fapt o trasatura benefica pentru specia umana, sustin autorii studiului, ale carui rezultate au fost publicate pe 12 aprilie in revista Frontiers in Evolutionary Neurosciences.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au pus in evidenta o corelatie la anumite persoane intre nivelul excesiv de angoasa si rezultatele testelor pentru coeficientul de inteligenta foarte ridicate. «In timp ce teama exagerata este considerata drept semn al unei personalitati negative, iar inteligenta este evaluata pozitiv, angoasa pare sa fi permis speciei umane de-a lungul timpului sa evite situatiile periculoase ».

In cadrul studiului, cercetatorii au analizat datele a 26 de persoane care sufereau de sindrom anxios generalizat si le-au comparat cu datele a 18 voluntari sanatosi. Toti participantii la studiu au dat teste pentru masurarea nivelului de inteligenta. In primul grup, cei mai anxiosi erau si cei care au obtinut cele mai bune rezultate la testele de inteligenta.

In cazul persoanelor anxioase, pragul declansator al angoasei este scazut si functioneaza irational. Daca, in mod normal frica este activat atunci cand subiectul percepe amenintarile reale, anxiosii  sunt alertati de cele mai mici semnale din mediul inconjurator. Illios Kotsou, cercetator la Universitatea  Catolica din Louvain, sustine ca anxietatea poate avea si efecte benefice, deoarece niciuna din emotiile umane nu este toxica, conform psihoterapiilor celui de-al treilea val, un nou curent care priviliegiaza aparitia neconditionata a tuturor sentimentelor pe care le traim. Asftel, daca am incerca sa nu mai combatem anxietatea, am putea avea un control mai mare asupra mediului nostru.

 

 

"
Scrie pe 2012-04-18 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul