Apneea in somn asociata cu riscul de accident cerebral silentios

Apneea in somn de tip obstructiv este cea mai frecventa forma de apnee in somn, conform datelor  Institutului National de Sanatate (SUA). Se considera ca peste 12 milioane de americani sufera de aceasta tulburare de somn. Cei care au aceasta afectiune inceteaza sa mai respire pentru 10 sau 20 de secunde, sau  chiar mai mult, iar acest lucru poate avea loc de la 20 pana la 30 de ori pe ora. Intr-un studiu recent realizat la Universitatea Dresda din Germania au fost investigate accidentele cerebrale silentioase, si prevalenta apneei in somn de tip obstructiv la 56 de pacienti spitalizati pentru un accident cerebral major.  Accidentele cerebrale silentioase sunt de obicei detectate prin tehnici de imagistica medicala (RMN sau computer tomograf) unde zonele afectate sunt vizibile chiar daca pacientul nu a remarcat vreo deficienta la nivel neurologic. Totusi, acicdentele silentioase au fost asociate cu un risc crescut de accident cerebral major. Pacientii din cadrul studiului au fost impartiti in doua grupuri, daca au suferit sau nu un accident  silentios. Cercetatorii au investigat si daca pacientii prezentau leziuni cronice la vasele de sange din creier. Au incercat sa afle daca apneea in somn de tip obstructiv are o prevalenta mai ridicata la cei cu accidente silentioase si la cei cu leziuni vasculare cronice.

91% din pacientii care au participat la studiu aveau apnee in somn, diagnostic stabilit cu ajutorul unui test special. Aceste date indica o prevalenta foarte ridicata pentru apneea in somn de tip obstructiv, avand in vedere ca prevalenta pentru populatia generala de varsta mijlocie si peste este de 20 pana la 25%. Din pacate,prevalenta ridicata ingreuneaza eforturile cercetatorilor de a afla daca apneea in somn de tip obstructiv poate contribui la incidenta accidentelor cerebrale silentioase (aproximativ toti participantii la studiu sufereau de acesta tulburare, indifferent daca avusesera un accident cerebral silentios. Se pare ca aceasta tulburare nu e doar un factor de risc pentru  un accident cerebral major, ci poate fi si o urmare a accidentului.

Apneea in somn devine o problema daca are loc de mai mult de cinci ori pe ora si daca se asociaza cu stari de somnolenta in timpul zilei, disfunctii cognitive, hipertensiune, si boli cardiovasculare. Formele moderate si cele severe cresc riscul nu doar de accident cerebral dar si de boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet si obezitate. Cei supraponderali sunt expusi unui risc mult mai mare. De asemenea,  barbatii sunt mult mai expusi riscului de a dezvolta apnee in somn de tip obstructiv, dar dupa menopauza aceasta diferenta intre barbati si femei nu mai este valabila. Trebuie retinut faptul ca aceasta tulburare poate fi intalnita la adolescenti si copii, cauzata de polipi prea mari, dar uneori este diagnosticata gresit, fiind confundata cu tulburari de comportament sau de invatare.

 

 

 

"
Scrie pe 2012-03-30 de CNN Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul