Textura alimentelor influenteaza senzatia de satietate

Alimentele cu un aport caloric scazut ne pot ajuta sa slabim, dar persoanele care le consuma nu au si senzatia de satietate dupa ce le-au consumat. Un studiu recent publicat arata ca manipularile subtile in ceea ce priveste textura si aroma pot creste asteptarile ca un iaurt cu fructe de baut sa dea senzatia de satietate si sa suprime foamea indiferent de continutul caloric real. Exista in momentul de fata dezbateri in ceea ce priveste satietatea, modul in care alimentele si bauturile cu putine calorii ii determina pe consumatori sa se simta, si pentru cat timp, dar si dezbateri ca aceste alimente ii influenteaza pe consumatori sa manance sau sa bea mai mult deoarece organismul asteapta mai multe calorii decat cele pe care le primeste.

Cercetatorii de la Universitatea Sussex au realizat un experiment pentru a vedea daca adaugarea unui agent de ingrosare (guma tara) pentru a creste senzatia unui aliment dens si cremos (iaurt) si au analizat felul in careaceste proprietati afecteaza senzatia de satietate si asteptarile privind satietatea pe care o ofera alimentele. Rezultatele au aratat ca inclusiv persoanele fara experienta in degustarea alimentelor au reusit sa identifice cu acuratete diferentele subtile in ceea ce priveste textura iaurtului de baut, chiar daca gustul a ramas acelasi.

In cea de-a doua faza a experimentului participantii la studiu au evaluat satietatea pe care se asteptau sa o aiba o sticla de iaurt de baut, prin asocierea cu o portie de paste care sa aiba acelasi efect asupra senzatiei de foame. In medie, bauturile dense si cele cremoase determinau asteptari mai mari in ceea ce priveste satietatea decat versiunile mai putin dense si cremoase. Totusi, pentru o perioada mai indelungata, doar densitatea bauturii se pare ca influenta asteptarile consumatorilor pentru combaterea senzatia de foame.

Keri McCrickerd (autor principal) a declarat ca atat senzatia de foame cat si cea de satietate reprezinta chestiuni complexe deoarece nu doar caloriile din aliment sau bautura  determina cat de satios este produsul. Semnalele pe care le transmite stomacul sunt de asemenea importante, la fel cum este perceput alimentul cand este inghitit. In cadrul studiului atat structurile cremoase cat si textura au influentat satietatatea, dar numai densitatea alimentului pare sa fi influentat asteptarile in legatura cu senzatia de foame.

 

 

 

"
Scrie pe 2012-10-31 de Medical Xpress Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul