Aspirina ar putea incetini declinul cerebral

Cercetatorii  suedezi au remarcat faptul ca aspirina luata in mod regulator putea sa limiteze pierderea agilitatii mentale in cazul anumitor paciente. Aspirina ar putea incetini declinul cerebral in cazul femeilor in varsta si care prezinta un risc crescut de a dezvolta o maladie cardio-vasculara, dupa cum arata un studiu suedez publicat in revista BMJ Open. Acesta a fost  realizat pe 500 de femei cu risc, cu varste intre 70 si 92 de ani, monitorizate timp de 5 de ani, iar cele care au luat aspirina in mod regulat au inregistrat un declin al rezultatelor la testele de capacitate mai mic decat al celorlalte participante la studiu.

Dupa cum sustine unul din cercetatori, dr. Silke Kern, « Suedia e una din putinele tari unde femeile cu risc crescut de maladie cardiovasculara sau accident cerebrovascular nu primesc in mod sistematic aspirina. Grupul martor nu primise un astfel de tratament. Participantele la studiu erau evaluate cu ajutorul unui test de capacitate intelectuala si teste de orientare (li se cerea sa raspunda la intrebari de genul „ ce zi este astazi?”, „unde suntem?” dar si teste privind functiile spatio-vizuale).

Daca aspirina poate incetini degradarea capacitatii cognitive la femei cu varste  intre 70 si 92 de ani, in studiu se subliniaza ca aspirina nu actioneaza decat asupra vitezei cu care femeile au dezvoltat o eventuala dementa. Tocmai pe aceasta diferenta intre capacitatea mentala si dementa isi bazeaza doctorul Simon Ridley (directorul Centrului de cercetare  a bolii Alzheimer din Anglia) indicatia de  a-i descuraja pe pacienti  sa-si autoadministreze aspirina, fara  recomandarea medicului, in cazul in care vor sa previna dementa. Pentru a afla mai multe, echipa de cercetatori va monitoriza acelasi grup de participante la studiu pentru urmatorii cinci ani.

"
Scrie pe 2012-10-29 de Le Point Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul