Astazi este Ziua Mondiala de Prevenire a Sinuciderii

Data de 10 septembrie marcheaza Ziua Mondiala de Prevenire a Sinuciderii, o campanie ce promoveaza la nivel global luarea unui angajament activ in ajutorarea persoanelor deprimate si care au ganduri de suicid. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), zilnic se sinucid aproape 3.000 de oameni in intreaga lume, iar din fiecare 20 de persoane care incearca sa-si ia viata, una reuseste.

Mai multe organizatii s-au reunit cu scopul de a sustine asigurarea unui tratament adecvat si a ingrijirii si consilierii post-terapeutice pentru persoanele care au incercat sa se sinucida. Din acest grup fac parte si Asociatia Internationala pentru Prevenirea Sinuciderii, alaturi de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Ca parte a acestui program de ajutorare, toate forurile implicate fac un apel catre mass-media, cerand raportarea responsabila a cazurilor de suicid in stirile prezentate. Mai mult, OMS indeamna guvernele si autoritatile sanitare din intreaga lume sa puna in aplicare politici si strategii pentru prevenirea sinuciderilor.

Ce spun evidentele OMS:


      * Anual, numarul sinuciderilor se ridica la aproape un milion.
      * Ratele globale de sinucidere sunt de 16 la 100.000 in fiecare an.
      * Undeva in lume, la fiecare 40 de secunde cineva isi ia viata.
      * Din 1965, ratele de sinucidere au crescut cu 60% la nivel global.
      * In mod traditional, cei care se sinucid sunt preponderent barbati aflati la varsta a treia. Cu toate acestea, in ultimii ani, sinuciderile in randul tinerilor s-au inmultit in o treime din toate tarile industrializate sau aflate in curs de dezvoltare.
      * In Europa si America de Nord, principalii factori de risc ai sinuciderilor sunt depresia si abuzul de alcool.
      * In tarile asiatice, sinuciderile sunt adesea rodul impulsivitatii.
      * Sinuciderea este un fenomen complex, care implica o serie de factori psihologici, sociali, biologici, culturali si de mediu.

Apel la viata

Expertii sunt de parere ca un mod simplu de prevenire a sinuciderilor este restrictionarea accesului la metodele frecvente la care apeleaza persoanele care vor sa-si ia viata. Accesul facil la arme sau substante chimice toxice, precum pesticidele, duce la cresterea ratelor de suicid, atrage atentia OMS.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sfatuieste guvernele sa adopte o abordare care implica mai multe aspecte ale vietii publice si initieze masuri de interventie multiple. Ratele de sinucidere pot fi micsorate indeosebi prin asigurarea unui tratament adecvat pentru depresie, abuzul de alcool si de substante stupefiante. Foarte importanta este si ingrijirea si monitorizarea post-terapeutica a persoanelor care au incercat deja sa-si ia viata.

In majoritatea tarilor, populatia si autoritatile nu constientizeaza faptul ca sinuciderea constituie o problema majora. In multe societati, acesta este un subiect tabu. Prin urmare, foarte putine state au inclus pe lista de prioritati strategiile de prevenire a suicidului.

Intr-un comunicat de presa, OMS arata ca: „Prevenirea sinuciderilor necesita interventii si din afara sectorului de sanatate publica. Se impune o abordare inovatoare, care sa cuprinda mai multe sectoare ale vietii publice, incluzand atat sectorul sanitar, cat si celelalte sectoare, precum educatia, sectorul profesional, politia, justitia, religia, sectorul juridic, politica si mass-media”.

Rate alarmante

Pe plan modial, sinuciderea este a zecea cauza de moarte prematura, iar in Statele Unite numarul sinuciderilor il depaseste aproape de doua ori pe cel al omorurilor. Potrivit OMS, 40 la suta dintre toate cazurile de sinucidere au loc in China, India si Japonia.

Pentru prima oara in 10 ani, rata sinuciderilor a crescut si in America, in special in randul persoanelor din rasa alba cu varste cuprinse intre 40 si 64 de ani. Cele mai multe dintre victime sunt femei intre doua varste.

In societatile vestice, desi cele mai multe tentative de suicid apar printre femei, majoritatea victimelor sunt insa barbati. O posibila explicatie ar fi ca barbatii aleg, de regula, metode violente de a-si pune capat zilelor, fiind astfel mai dificil de salvat.

In America, 16,5 la suta dintre sinucideri sunt legate de consumul de alcool, in timp ce in Scotia rata de suicid este de doua ori mai mare decat in Anglia."
Scrie pe 2010-09-10 de Medical News Today Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul