Avantajele mamografiilor - mai mari decat am fi banuit

Cel mai indelungat studiu privind screeningul pentru depistarea cancerului mamar a demonstrat ca mamografiile previn decesul cauzat de cancerul mamar si cresc de-a lungul timpului numarul de vieti salvate.

Studiul care a monitorizat 130.000 de femei provenind din doua comunitati din Suedia a aratat ca in cadrul grupului care a beneficat de screening, rata decesului a fost cu 30 de procente mai mica, iar acest  efect a continuat ani la rand.

 Acum, la 29 de ani de la debutul studiului, cercetatorii constata ca numarul femeilor ale caror vieti sunt salvate creste cu fiecare an de screening.

 

Femeile care au luat parte la studiu au fost impartite in doua grupuri, unul beneficiind de screening, iar al doilea de evaluari medicale de rutina. Perioada de screening a durat 7 ani, pacientele cu varste intre 40 si 49 de ani efectuau o mamografie la fiecare doi ani, iar femeile cu varste intre 50 si 74 de ani efectuau o mamografie la aproximativ 3 ani.

In 2009, mamografiile de rutina nu au mai fost recomandate pentru femeile de 40-49 de ani. Aceste indicatii lansate de U.S. Preventive Services Task Force contravin recomandarilor anterioare privind necesitatea screeningului de rutina pentru depistarea cancerului mamar incepand cu varsta de 50 de ani. Expertii in domeniu au protestat fata de aceste recomandari, deoarece astfel de indicatii au creat confuzii atat in randul pacientelor, cat si al doctorilor. Cercetatorii sustin ca rata de supra-diagnostic este foarte mica, mai precis 5% din numarul total de cazuri. Desi in urma studiului nu a fost determinata o frecventa anume pentru screening, eficacitatea screeningului este evidenta.

Cancerul mamar este cauza deceselor inregistrate anual la peste 500000 de persoane la nivel gobal, iar aproximativ 1.300.000 de paciente sunt diagnosticate anual cu aceasta maladie.

 

 

 

 

"
Scrie pe 2011-06-28 de Reuters Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul