Bărbaţii care ajung să-şi serbeze cea de-a 85-a aniversare au avut nivele ridicate ale colesterolului bun

Cercetătorii au descoperit recent că bărbaţii cărora li s-au depistat cele mai ridicate nivele al colesterolului bun (HDL- lipropoteinele cu densitate mare), prezentau cu 28% mai puţine şanse de deces înainte de vârsta de 85 de ani, comparativ cu un grup de bărbaţi care aveau cele mai scazute nivele ale colesterolului bun. Aceast studiu, publicat în American Journal of Cardilogy, susţine ideea că acest colesterol este important pentru o viaţă îndelungată.

Conform American Heart  Association, aproxiamtiv 12 milioane de bărbaţi au suferit de afecţiuni cardiace sau atac cerebral în 2006, iar nivele ridicate ale HDL pot reduce riscul apariţiei acestei afecţiuni. Un nivel scăzut al HDL, adică 40 mg /1dL sânge la bărbaţi reprezintă un risc mare pentru apariţia bolilor cardiovasculare.

Studiul a analizat datele medicale ale 650 de veterani, în jurul vârstei de 65 de ani, apoi, aceştia au fost grupaţi în funcţie de nivelul colesterolului. Asfel, începând de la nivele de 40 mg /1dL sânge, s-a descoperit că pentru fiecare creştere de 10mg/dL a colesterolului, bărbaţii erau cu 14 % mai puţin expuşi decesului până  în vârsta de 85 de ani. În final, 375 dintre participanţii la studiu au supravieţuit acestui prag de vârstă.

De asemeni, puţini dintre cei cu DHL bun erau supraponderali, şi obişnuiau să nu bea mai mult de 2 pahare de băuturi alcoolice pe zi. Tot puţini dintre aceştia suferiseră de afecţiuni cardiovasculare, sau fumaseră, comparativ cu grupul al căror nivele de HDL erau scăzute.

Specialiştii declară că este foarte greu să creşti nivele de HDL, de aceea este necesară medicaţia. Spre exemplu, administrarea de niacină poate creşte aceste nivele cu 15 până la 35%, dar afectează ficatul şi creşte nivelul glucozei din sânge. Niacina se găseşte în produse lactate, peşte, şi ouă.

Totuşi, este încă neclar în ce măsură creşterea HDL va preveni apariţia afecţiunilor vasculare.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-02-25 de Reuters Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul