Baclofen asteapta evaluarea pentru eficienta in lupta cu alcoolismul

Initial, Baclofen (miorelaxant) a fost utilizat pentru tratarea contractiilor in cazurile de scleroza in plagi. Dar se pare ca acelasi medicament poate preveni recidiva la persoanele dependente de alcool. In jur de 5 milioane de francezi au probleme cu alcoolul, iar 2 milioane dintre acestia sufera de adictie. Foarte multi reusesc de mai bine de 20 de ani sa-si tina sub control adictia cu ajutorul baclofenului, desi incercasera multe alte terapii medicamentoase dar fara succces.

Astazi, acesti pacienti nu inteleg de ce autoritatile nu dau atentia cuvenita acestui medicament "miracol". Aceeasi parere o are si Federatia Franceza de Adictologie care subliniaza  necesitatea stabilirii unui profil  al pacientilor care pot beneficia de acest tratament, care ar fi rezultatele, care ar fi dozele, dar si protocoalele. Novartis Pharma, producatorul  care a realizat acest medicament (acum generic in urma expirarii patentului) a anuntat ca nu doreste sa finanteze un astfel de studiu. Pana la aceasta data Franta nu a gasit suficiente fonduri publice pentru a realiza un studiu similar. Desi este prevazuta pentru viitor evaluarea baclofenului la un spitalul Cochin, aceasta n-a demarat din lipsa de fonduri.

 

Aceasta situatie este extrem de nefavorabila medicilor daca  decid sa prescrie baclofen pacientilor alcoolici, deoarece isi asume o serie de riscuri. De asemeni, pacientii care nu gasesc un medic care sa le prescrie, cauta medicamentul pe Internet, riscurile fiind in acest caz si mai mari (lipsa monitorizarii de catre un specialist, consumul de medicamente contrafacute). Totusi, ca urmare a presiunilor  pacientilor, prescrierea acestui medicament pentru combaterea alcoolismului este in continua crestere.

Medicii care au ales sa prescrie acest medicament incearca sa identifice profilul pacientului care raspunde la tratament dar si sa indentifice probleme legate de intoleranta. Avand in vedere esecul medicamentelor traditionale, se pare ca blacofenul poate fi de mare ajutor anumitor pacienti printr-o abordare globala unde probleme de ordin social familial, profesional si psihologic sunt de asemeni luate in considerare.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-05-26 de Le Figaro Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul