Barbatii, „sexul slab” cand vine vorba de boli

Doi cercetatori din Marea Britanie au dezvoltat un model matematic pentru a investiga de ce barbatii par sa fie „sexul slab” atunci cand vine vorba despre diverse afectiuni.

Acestia au sugerat ca ar putea exista motive intemeiate in spatele „gripei masculine” din imaginatia populara: ea ar putea fi rezultatul evolutiei, in care capacitatea de a se aventura si de a fi competitivi le-a dat barbatilor un avantaj in ceea ce priveste supravietuirea, in dauna imunitatii impotriva bolilor.


Lucrarea apartine dr. Olivier Restif, cercetator asociat al Royal Society University, si prof. William Amos, de la Universitatea Cambridge, si a fost publicata in editia online a jurnalului Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Studiile anterioare au aratat ca barbatii tind sa fie mai expusi la riscul de infectii decat femeile si, atunci cand sunt infectati, simptomele lor sunt mai grave si dureaza mai mult. Acest aspect a dus, probabil, la mitul asa-numitei „gripe masculine”.

Totusi, dupa cum subliniaza Restif si Amos, acest fenomen nu are nici o logica: de ce ar avea barbatii un sistem imunitar mai slab, daca sunt mai expusi la infectii? In mod cert, logica ne spune ca o expunere mai mare se traduce printr-o posibilitate mai crescuta ca sistemul imunitar sa dezvolte metode de combatere a bolilor. Prin urmare, cei doi cercetatori au creat un model matematic, aratand de ce s-au putut dezvolta diferente intre reactia imuna la infectii a barbatilor si a femeilor.

Dinamica agentilor patogeni

Potrivit Royal Society, acesta este primul model care propune o abordare „ecologica” a modului in care agentii infectiosi sau patogeni „si gazdele lor interactioneaza, generand efectul pe care imunitatea il are asupra patogenilor si viceversa”.

In acelasi timp, autorii au subliniat faptul ca modelele anterioare au avut tendinta sa nu ia in calcul relatia dinamica dintre gazda si agentii patogeni. Cercetatorii considera ca aceasta a fost o omisiune importanta, deoarece nivelul patogenilor din mediu va afecta in mod cert beneficiile aduse de imunitate.

„Un aspect adesea trecut cu vederea este acela ca beneficiile imunitatii si, probabil, costurile acesteia depind nu doar de genotipul gazdei, ci si de prezenta si fenotipul patogenilor”, sustin oamenii de stiinta, care, pentru a se axa pe acest subiect, au creat „un model adaptiv dinamic, care include dinamica gazdei cu populatia de agenti patogeni si reproducerea sexuala a gazdei”.

De asemenea, acestia au adaugat modelului diferite caracteristici dovedite ale barbatilor si ale femeilor, incluzand aici comportamentul in cazul extinderii riscului asumat (barbatii au un caracter mai aventuros), precum si diferentele hormonale.

Rezultatele au aratat ca, in vreme ce stilul de viata mai aventuros al barbatilor presupune o mai mare expunere la infectii, totodata – in mod oarecum paradoxal – acesta face ca ei sa aiba un nivel mai scazut al imunitatii.

Imunitate mai scazuta decat la femei

Potrivit unui material aparut in The Telegraph, Restif a relatat presei ca: „Cresterea sensibilitatii sau a expunerii barbatilor la infectii favorizeaza raspandirea agentilor patogeni la intreaga populatie si, astfel, tinde sa aleaga intre o mai mare rezistenta sau toleranta in cazul ambelor sexe, in eventualitatea in care pretul imunitatii este unul esential.”

Dar – si aici ne arata modelul aparenta despartire de logica – „peste un anumit nivel de expunere, beneficiul adus de o recuperare rapida la barbati scade daca apare in mod constant cate o noua infectie”, conform afirmatiilor facute de Restif.

Chiar si barbatii care au un sistem imunitar puternic, ce curata infectia, se vor imbolnavi din nou in scurt timp, astfel ca beneficiile aduse de imunitate sunt scazute in comparatie cu „costurile” implicate.

„Sistemul imunitar alege dintre zonele cu o rezistenta mai scazuta in cazul barbatilor, ducand in cele din urma la o situatie contra-intuitiva, in care barbatii cu o suspiciune sau o expunere mai ridicata la infectii decat femeile dezvolta un nivel mai scazut de imuno-competenta”, a adaugat acesta.

Cu alte cuvinte, ceea ce pare sa spuna modelul este ca, in termeni evolutionisti, e mult mai important pentru barbati sa-si mentina abilitatea de a se imperechea, decat de a se reface in urma unei afectiuni, in vreme ce, in cazul femeilor, este o situatie exact contrara.

Aplicatii viitoare

Restif si Amos au sugerat ca, in prezent, modelul lor are in vedere doar afectiunile care trec direct de la gazda la gazda, dar acesta ar putea fi adaptat sa se axeze si pe bolile cu transmitere sexuala, precum si pe „transmiterea pe verticala”, de la mama la copil. Acest lucru ar putea duce la informatii foarte importante asupra modului in care se raspandesc virusurile, de exemplu in cazul HIV sau chiar si in alte zone.

„Noi credem ca structura creata de noi se va dovedi atat versatila, cat si indeajuns de flexibila pentru a fi utilizata intr-o arie de studii viitoare asupra speciilor gazduite sexual”, au precizat acestia."
Scrie pe 2010-05-14 de Medical News Today Ingrijire si sanatate... 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul