Bauturile dietetice par sa nu fie optiunea sanatoasa la cele indulcite cu zahar

Cercetatorii din Statele Unite ale Americii sustin ca bauturile dietetice nu reprezinta alternativa sanatoasa la bauturile racoritoare care contin zahar. Concluziile au la baza un studiu care asociaza consumul de bauturi dietetice cu circumferinta peste medie a taliei la persoane in varsta. De asemeni, concluziile cercetatorilor fac referire la un alt studiu care sugereaza ca un consum ridicat de aspartam (indulcitor artificial ce se gaseste in mod frecvent in bauturile dietetice) poate creste nivelul de glucoza din sange si implicit riscul de diabet

In cadrul primului studiu epidemiologii americani au analizat legatura dintre consumul de bauturi dietetice si modificarile pe termen lung ce survin la circumferinta taliei pentru 474 de persoane. Recomandarea de a consuma bauturi racoritoare fara zahar poate fi gresita deoarece bauturile fara calorii pot avea alte consecinte.

 Participantii aveau varste cuprinse intre 65 si 74 de ani la debutul studiului, tot atunci efectuandu-se si primul set de analize si masuratori, urmat de alte 3 seturi de examinari pe parcursul a 9 ani, la un interval de aproximativ 3 ani jumatate. Aceste examinari au inclus masurarea taliei, inaltimii, greutatii si consumul de bauturi racoritoare dietetice. Cercertatorii au comparat prin mijloace statistice circumferinta medie a taliei la cei care consumau bauturi racoritoare fara zahar fata de partipantii neconsumatori din  cadrul studiului.  Au fost luati in considerare factori cu posibile efecte asupra taliei la inceputul studiului, precum sexul, varsta, apartenenta etnica, nivelul de educatie, fumatul sau diabetul.

Desi in medie circumferinta taliei a crescut, cresterea a fost cu 70 de procente mai mare la cei care consumasera bauturi dietetice fata de participantii neconsumatori.

In cazul celor care obisnuiau sa consume zilnic una sau doua bauturi ditetice, cresterea era de 5 ori mai mare fata de cei care nu consumasera.

Cercetatorii sustin ca circumferinta taliei reprezinta adesea un indicator al adipozitatii viscerale, sau al grasimii din jurul taliei ( un  factor de risc semnificativ pentru aparitia diabetului, cancerului, bolilor de inima, si altor afectiuni cronice).

 

 

 

 

"
Scrie pe 2011-06-30 de Medical News Today Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul