Bauturile probiotice sunt eficiente in amelioararea simptomelor alergiilor
Unele bauturi probiotice pot atenua reactiile alergice la polen. Alergiile reprezinta o reactie excesiva a sistemului imunitar la substante straine precum polen sau puf. In cazul polenului, organismul secreta o proteina cunoscuta sub denumirea de IgE, si care ataca prezenta polenului. Aceasta reactia determina eliberarea de histamina, responsabila de simptomatologia clasica (stranut, lacrimare, inrosirea ochilor, rinoree).
Cercetatorii au studiat efectele a cinci bacterii asupra sistemului imunitar la 62 de pacienti cu alergie la polen. 5 grupuri, fiecare cu 10 participanti la studiu, au primit zilnic bauturi probiotice timp de 4 saptamani, iar grupul de control a primit versiunea placebo, fara bacterii lactice. Cercetatorii au recoltat sange inainte si dupa tratament, masurandu-li-se parametrii imunitatii, precum IgE si alte proteine imune. Astfel, s-a putut stabili efectul bacteriilor lactice asupra sistemului imunitar.
Dupa 4 satamani, toate cele 4 tulpini folosite in cadrul studiului determinasera o scadere semnificativa a proteinei IgE. Una dintre tulpini, L. plantarum CBS125632 este implicata in reducerea interleukinei 5 si interleukinei 13, substante care stimuleaza reactia alergica. De asemeni, fost semnalata si cresterea substantelor in organism care reduc reactia alergica.
"