Biberoane sterilizate cu oxid de etilen

Ca urmare a unui raport aparut in publicatia franceza Nouvel Observateur si care denunta utilizarea “biberoanelor toxice”  tetinele sterilizate cu oxid de etilen  vor fi retrase din maternitatile din Franta. 

In editia din 17 noeimbrie,  publicatia Nouvel Observateur, denunta sterilizarea tetinelor si biberoanelor cu un produs care in mod normal este interzis pentru produsele alimentare, oxidul de etilen, un gaz cancerogen. A doua zi, Ministerul Sanatatii  a anuntat retragerea acestor produse din maternitati si spitale .

Comitetul pentru dezvoltare durabila in sanatate este o asociatie cu scop non-lucrativ  si care reuneste specialisti din doemniul santatii.  Asociatia s-a implicat deja in campanii pentru produse medicale fara ftalati. Olivier Toma, presedintele asociatiei sustine ca autoritatile din Franta sunt deja la curent cu aceasta situatie  de cativa ani, reprezentantii  Comitetului pentru dezvoltare durabila in sanatate adresat deja cateva scrisori Ministerului santatii pentru a avertiza asupra pericolului. Dar acestea au ramas fara raspuns. Scandalul declansat recent aduce in prim-plan cateva maternitati care distribuie biberoane si tetine sterilizate cu acest gaz, dar trebuie luat in considerare si faptul ca astfel de produse au deja o autorizatie de punere pe piata, fiind  validate de catre statul francez.   

Olivier Toma sustine ca  aceasta situatie nu e decat varful  aisbergului, deoarece multe dispositive medicale, catetere, proteze sunt sterilizate cu acest gaz, iar toxicitatea axidului de etilen a fost deja dovedita. Persoanele care folosesc astfel de produse  nu sunt constiente  de anumite riscuri .Olivier Toma prezinta cazul unei infirmiere care lucreaza in blocul operator si care  deschide toata ziua  instrumente si kituri care contin acest gaz, in cazul ei expunerea la acest  gaz cancerigen este foarte mare.

 O prima masura de siguranta ar fi  imbunatatirea  sistemului de etichetare al produselor, prin  aplicarea de avertismente clare pe ambalajele individuale. Mai mult, pentru materialele  tratate cu oxid de etilen, exista si alte metode de sterilizare.

"
Scrie pe 2011-11-28 de Sciences et Avenir Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul