Cacaua stimuleaza capacitatile intelectuale

Cacaua stimuleaza capacitatile intelectuale

Un studiu american a constatat o ameliorare a capacitatilor intelectuale la persoanele in varsta care consumau ciocolata calda, rezultat interesant pentru cercetarile asupra maladiei Alzheimer. Se stie deja ca ciocolata este benefica pentru piele, ajuta la arderea grasimilor, are efecte antitusive si vasodilatatoare. Un studiu al unei echipe de cercetatori de la Scoala de Medicina Harvard, publicat in revista Neurology, sugereaza ca acest ingredient poate sa compenseze o scadere usoara a capacitatilor cognitive la persoanelor in varsta. Creierul reprezinta doar 2% din greutatea corporala, dar consuma mai bine de 20%  din oxigenul si energia corpului uman, subliniaza Dr Paul Rosenberg (specialist in maladia Alzheimer la scoala de medicina Johns Hopkin)s.  

Atunci cand solicitam creierul, neuronii au nevoie de energie pentru a functiona. Pentru a raspunde acestei solicitari, debitul sanguin creste la  nivelul creierului pentru a aduce glucoza. Aceasta relatie, numita cuplaj neuro-vascular este susceptibila de a juca un rol important in maladiile precum Alzheimer. In cadrul studiului a fost analizata relatia intre cuplajul neuro-vascular si functiile cognitive si efectul pe care-l are cacaua asupra acestora. Doua cani de ciocolata calda pe zi timp de o luna trebuiau consumate de un grup de varstanici cu varsta medie de 73 de ani si care nu prezentau nici un semn de dementa. Doua examene Doppler au fost realizate pentru a observa fluxul sanguine in artera cerebrala medie a subiectilor atunci cand erau supusi unor teste cognitive simple.

Rezultatul a aratat ca in cazul persoanelor care prezinta o alterare a cuplajului neuro–vascular in timpul testelor in ziua 1, terapia cu ciocolata calda a permis o ameliorare de 8,3%. In schimb nu a fost observata nici o schimbare semnificativ la subiectii care nu prezentau aceasta alterare. Cercetarile privind beneficiile pe care le are cacaua au fost asociate in special cu flavonoizii, carora li se atribuie numeroase efecte pozitive. Experimente anterioare demonstrasera deja o legatura intre acesti compusi si fluxul sanguin la nivelul creierului. Pentru acest studiu, echipa de cercetare a separat doua grupuri in functie de consumul de flavonoizi. Spre surpriza cercetatorilor, rezultatele s-au dovedit echivalente. Astfel de cercetari asupra cuplajului neuro-vascular sunt promitatoare si pot duce in timp la dezvoltarea unor medicamente  pentru maladiile neurodegenerative.

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-08-30 de Le Figaro Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul