Cafeaua ar putea reduce riscul de depresie

Consumul a doua pana la patru cesti de cafea pe zi pare sa reduca riscul de suicid la femei si barbati cu 50% , dupa cum indica un studiu realizat de cercetatorii de la Harvard School of Public Health in urma analizei altor trei studii precedente. S-a observat ca  riscul de suicid in randul adultilor care beau cateva cesti de cafea (cofeinizata) pe zi erau cu aproape jumatate mai mic in comparatie cu cei ce consumau cafea decofeinizata, o cantitate foarte mica de cafea sau deloc.

Studiul realizat pe un grup de 200.000 de femei si barbati a analizat datele cu privire la consumul de cafeina provenita atat din cafea cat si din ale surse cum ar fi ceaiul, bauturile cofeinizate si ciocolata. Pentru majoritatea participantilor la studiu, cafeaua reprezenta principala sursa de cofeina iar in perioada de monitorizare de sase ani si jumatate s-au inregistrat doar 277 de decese prin suicid. Cercetatorul principal al studiului, Michel Lucas a declarat ca spre deosebire de cercetarile anterioare, de aceasta data a fost posibila evaluarea consumului de bauturi cofeinizate si decofeinizate, iar cafeina este cel mai probabil elementul care asigura efectul protector al cafelei.

Cafeina actioneaza prin stimularea sistemului nervos central dar poate actiona si ca un antidepresiv usor prin stimularea producerii de neurotransmitatori in creier, inclusiv serotonina, dopamina si noradrenalina. Rezultatele explica de ce studii epidemiologice precedente au identificat un risc de depresie mai mic in randul consumatorilor de cafea. In ciuda concluziilor, autorii nurecomanda celor cu depresie sa consume mai multa cafea ca si automedicatie deoarece ar putea implica si aparitia unor efecte secundare nedorite.

 

 

 

"
Scrie pe 2013-07-29 de Daily Mail Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul