Cafeaua ne poate proteja de cancerul la gat

Oamenii de stiinta continua sa descopere efecte protectoare atribuite cafelei. Este cunoscut faptul ca aceasta bautura protejeaza femeile de cancerul de piele si de accidentele cerebrovasculare. Un studiu recent indica inclusiv efectul protector al cafelei impotriva cancerului la gat.

Acum cateva saptamani un prim studiu american sugera legatura intre consumul regulat de cafea (cel putin 3 cesti pe zi) si un risc de cancer de piele  redus. De aceasta data, un alt studiu publicat in American Journal of Epidemiology  arata ca prin consumul de cafea, cafeina reduce riscul de deces prin cancer orofaringian ce poate afecta gatul, amigdala, zona palatala.  Aceste tumori sunt asociate in mod direct cu fumatul si consumul de alcool (98% din persoanele afectate de acest tip de cancer sunt fumatori inraiti) iar numarul  cazurilor este in crestere.

Studiul realizat in cadrul programului Cancer Prevention Study II, consta in investigarea legaturilor dintre diferite tipuri de cancer ce apar in zona gatului si protectia pe care o ofera consumul de cafea cofeinizata, decofeinizata sau ceai.

Acest studiu a fost demarat in 1982 si a permis monitorizarea timp de 26 de ani a peste 960.000 de persoane (femei si barbati) care nu aveau cancer la inceputul studiului. In decursul anilor, au fost inregistrate  868 de decese  cauzate de cancerul orofaringian. De asemenea s-a constatat ca obiceiul de a bea 4 cesti de cafea cofeinizata pe zi reduce cu 49% riscul de deces prin cancer orofaringian in comparatie cu cei care consumau putina cafea sau deloc.

"
Scrie pe 2012-12-17 de Top Sante Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul