Calitatea somnului poate creste sansele de supravietuire in cazul pacientelor cu cancer mamar

Calitatea somnului poate creste sansele de supravietuire in cazul pacientelor cu cancer mamar

Oamenii de stiinta au observat ca un somn odihnitor poate diminua mortalitatea in cazul femeilor care au fost diagnosticate cu cancer mamar in stadiu avansat. Potrivit articolului aparut in revista Sleep, calitatea somnului ar putea constitui un indicator bun pentru speranta de viata a pacientelor afectate de cancerul mamar in stadiu avansat. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au asociat de fapt somnul de calitate cu diminuarea mortalitatii  pana la 6 ani.Perioada medie de supravietuire pentru pacientele care nu aveau un somn odihnitor sau suficient era de 33,2 luni  comparativ cu 68,9 luni pentru femeile cu un somn de calitate.

O crestere de 10 procente a calitatii somnului era insotita de o scadere a nivelurilor mortalitatii de 32 de procente, mai precis la 6 ani. Rezultatele au fost obtinute dupa observarea si monitorizarea somnului la 97 de femei afectate de cancer la san, in faza avansata, cu varsta medie de 55 de ani. Participantele la studiu au purtat o bratara de actigrafie, timp de 3 zile. Acest dispozitiv a permis evaluarea somnului in functie de un anumit numar de parametri. In medie,  la o noapte de 8 ore, femeile au dormit efectiv 6,5 ore.

Cercetatorii s-au declarat surprinsi de importanta relatiei dintre calitatea somnului si supravietuirea globala. Odata, indepartate variabilele psihologice si medicale care pot influenta speranta de viata. Astfel, un somn de calitate poate avea un efect protector important, chiar si in cazul cancerului mamar in stadiu avansat. Mecanismul care asociaza somnul cu nivelul de supravietuire ramane de depistat, ipoteza autorilor studiului fiind  aceea ca un somn de calitate impiedica perturbarile sistemului imunitar al pacientelor cu acest diagnostic.

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-05-07 de Top Sante Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul