Cancer osos: o pacienta vindecata datorita unei autogrefe

In mai, chirurgii din Marsilia au realizat o interventie chirurgicala care a permis vindecarea unei femei de 52 de ani, diagnosticata cu cancer osos. In timpul operatiei, medicii au utilizat o extremitate a femurului pentru reconstructia unei parti a bazinului, acolo unde cancerul s-a extins. Este vorba de o interventie de exceptie, cu  precedente extrem de rare in intreaga lume. Dr Pierre-Olivier Pinelli a explicat faptul ca pacienta nu mai raspundea la alte tratamente, avea un sarcom ce ataca toata jumatatea dreapta a bazinului, iar chimioterapia si radioterapia erau total ineficace.

Avand in vedere raspandirea cancerului, medicii au decis sa elimine partea de bazin afectata si sa o  inlocuiasca. Totusi, aceasta interventie implica anumite probleme. Utilizarea unui grefon de la un donator era problematica din cauza necesitatii unui volumul osos mare, iar o vascularizare buna in jurul portiunii grefate era practic iluzorie.

 De altfel, utilizarea unei proteze de bazin punea probleme de fixare pe jumatarea opusa. Din aceste motive, chirurgii au mers catre o alta optiune auto-grefa, mai precis inlocuirea jumatatii de bazin, cu un alt os, o portiune din femur. Pentru operatie s-a utilizat 15 cm din  acest os, o treime, indepartandu-se cartilajul de pe capul femural. Forma rotunjita a acestei parti din femur, de altfel sanatoasa, a permis constituirea unui inel care sa fixat pe sacrum, pubis si bazin. Nervii si vasele de sange ale pacientei au putut fi conservate.

Desi bazinul nu are forma structurii originale, avantajul  metodei este acela ca se poate evita riscul ca grefonul sa fie respins de sistemul imunitar. Partea de femur retrasa a fost inlocuita cu o proteza, ceea ce a permis pacientei sa-si redobandeasca autonomia. Dupa cum declara medicii pacienta nu a suferit nicio complicatie, nu are dureri, a inceput sa mearga cu doua carje, iar recuperarea musculara este buna. In viitor va putea merge cu o singura carja. Pacienta considera aceasta experienta drept „renastere” mai ales ca nu mai are cancer.

"
Scrie pe 2012-11-29 de MaxiSciences Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul