Cancerul mamar: reducerea recidivei prin exercitiu fizic

Institutul Curie din Franta  propune femeilor care au fost tratate pentru cancer mamar practicarea unei activitati fizice ce poate diminua cu 20% pana la 50% riscul de recidiva. Se stie cu din ce in ce mai mare precizie ca exercitiul fizic efectuat regulat  de cel putin 3- 4 ori pe saptamana timp de trei minute reduce riscul de cancer mamar si cancer la colon. A fost de asemeni demonstrat printr-o ancheta publicata in 2005 in Journal of the American Medical Association (JAMA) ca femeile care au avut cancer la san si care practicau o activtate fizica regulata prezentau un risc de recidiva cu 20 de procente mai mic pentru cel putin 3 ore de exercitiu fizic pe saptamana) pana la 50% (pentru cel putin 9 ore de exercitiu fizic pe saptamana). In ciuda acestor date extrem de importante si a indemnului mediatic de a face sport, nicio actiune concreta care are la baza exercitiu fizic ca arma impotriva cancerului mamar nu a fost  initiata pana in prezent.

 

Institutul Curie din Paris, centru medical renumit pentru combaterea cancerului, a incheiat un parteneriat cu asociatia Siel Bleu, iar impreuna propun femeilor care au fost tratate pentru o tumora maligna la san un program de activitati fizice adaptate in cadrul unui plan personalizat de supraveghere. Modul de viata, in special alimentatia si exercitiul fizic, reprezinta o parghie majora pentru ameliorarea sanatatii populatiei, prea putin utilizata de medici. In mod sistematic, la Institutul Curie, in afara de consultul de la inceputul programului de monitorizare, un bilant fizic individual realizat de cei de la Siel Bleu a fost  propus pacientelor care au intrat in acest program. Ulterior, cursuri colective sau individuale le-a permis doamnelor sa descopere acitvitatile cele mai bine adaptate, obiectivul  fiind  motivatia pentru a continua practicarea exercitiilor. Un numar tot mai mare de studii confirma nu doar ca activtatea fizica este benefica pentru a limita riscul de cancer, pentru a lupta impotriva oboselii, pentru a atenua sechele precum limfoedemul, principal complicatie  a chirurgiei cancerului mamar, pentru a  combate osteoporoza, luarea in greutate sau riscul de depresie.

O diminuare semnificativa a ratei de recidiva a fost observata la pacientele care au suferit in trecut de cancer mamar si care practica o activitate fizica – cel putin 30 de minute de mers pe jos sustinut, 6 zile pe saptamana, impreuna cu o alimentatie snataosa, variata, bogata in fibre cu  cel putin 5 fructe si legume pe zi. “Pacientele care si-au incheiat tratamentul  au adesea nevoie de a a fi ajutate in reluarea cursului unei vieti normale” a declarat dr. Laure Copel, medic specialist oncolog la Institutul Curie. "In functie de capacitatile si dorintele fiecarei paciente in parte, specialistii  pot oferi indicatii in ceea ce priveste cea mai buna metoda de a face miscare, fara a practica neaparat un sport” precizeaza Jean-michel Richard, director si cofondator al Siel Bleu. Obiectivul principal al actiunii  initiate este de a crea motivatia si constientizarea, totodata oferind pacientei cheia pentru o  reusita.

"
Scrie pe 2012-01-31 de Le Figaro Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul