Cancerul mamar: un tratament medicamentos pentru evitarea mastectomiei

Autoritatile medicale britanice au si-au dat  recent acordul pentru ca femeile cu antecedente familiale ale cancerului mamar sa beneficieze de un tratament medicamentos pentru a reduce la maxim riscurile de a suferi o mastectomie. Dubla mastectomie a Angelinei Jolie a permis mai multor femei sa se intereseze despre antecedentele lor familiale si in special despre riscurile de a fi afectate de cancer mamar ca urmare a unei predispozitii genetice.

 Pentru a evita o astfel de interventie chirurgicala ce consta in ablatia sanilor, autoritatile medicale britanice prin intermediul National Institute for Health and Care Excellence (NICE) a dat unda verde pentru ca femeile cu astfel de antecedente familiale sa beneficieze de un tratament profilactic. Acesta din urma consta in administrarea zilnica timp  de 5 ani a pilulelor cu tamoxifen (tratamentul cancerului mamar in faza precoce sau avansata la femeile care sunt inainte de menopauza dar si a celor care au trecut de menopauza) sau raloxifen (medicament pentru tratamentul osteoporozei la femeile aflate la menopauza).

Aceste noi recomandari apar ca urmare a unui studiu ce demostreaza ca tratamentul zilnic timp de 5 ani cu tamoxifen reduce cu 40% riscurile de aparitie a cancerului mamar. Tumorile maligne mamare reprezinta prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Franta cu 42.000 de noi cazuri anual. Se estimeaza ca 5 pana la 10% din aceste cazuri ar avea cauze ereditare. In momentul de fata, tratamentul profilactic preventiv este testat in cadrul unor studii clinice.

 Cercetatorii nu au puncte de vedere comune asupra acestui tratament preventiv, deoarece, au efecte secundare grave precum tromboza sau embolia. De altfel, un studiu publicat in martie in British Journal of Cancer, arata ca una din doua femei care urmeaza un tratament cu tamoxifen dupa ce a fost tratata pentru cancer mamar, abandoneaza medicatia inainte de 5 ani deoarece efectele secundare sunt greu de suportat de anumite paciente (scaderea libidoului, bufeuri de caldura).

 

 

 

"
Scrie pe 2013-06-27 de Top Sante Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul