Cand neurochirurgia incearca sa trateze autismul

Pentru prima data , stimularea profunda, o tehnica neurochirurgicala ce consta in implantarea de electrozi in creier, a fost aplicata si in cazul unui copil cu autism. Rezultatele unei astfel de interventii  realizate in Germania au fost publicate luna aceasta in revista Frontiers in Human Neuroscience.  Expertii cred ca este vorba mai degraba de o noua pista de cercetare decat de o noua optiune de tratament.

Pacientul operat, in varsta de 13 ani, sufera de autism, o forma severa, cu tendinte de automutilare. Un astfel de comportament ii punea in pericol viata, si trebuia imobilizat. Pacientul mai suferea si de o infirmitate motrica, fiind incapabil sa stea in picioare sau sa mearga fara ajutor. La doi ani de la operatie,  aceste simptome s-au amelioarat, datorita electrozilor plasati in amigdala, o regiune din creier cu multiple functii.

In cazul pacientului german, impasul terapeutic era total deoarece medicamentele neuroleptice administrate in doze maximale in combinatie cu sedativele nu erau suficiente pentru evita comportamentele auto-agresive, ceea ce a determinat  echipa din medici sa opteze pentu aceasta tehnica utilizata in neurochirurgie.

Pe de o parte, unii medici aproba aceasta abordare in cazul pacientului german, mai ales ca se efectueaza cercetari privind aplicatiile stimularii cerebrale profunde in boala Alzheimer, pe de alta parte unii sunt reticenti deoarece interventia ar puta da sperante false. Chiar daca simptomele precum automutilarea au fost diminuate, unii medici sunt de parere ca acestea sunt cel mai putin specifice autismului.

"
Scrie pe 2013-01-30 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul