Care sunt de fapt efectele expunerii la soare asupra pielii ?

Care sunt de fapt efectele expunerii la soare asupra pielii ?

Cercetatorii au descoperit recent ca orele indelungate de expunere la soare pot sa imbunatateasca starea de spirit dar si sanatatea inimii. Totusi, la nivelul epidermei consecintele pot fi atat benefice cat si nocive. Efectul razelor UV pe perioada verii sunt unele profunde atat pentru piele cat si pentru organism in general.

Impactul asupra ADN-ului

Atunci cand razele soarelui ating pielea, acestea trec de bariera epidermica afectand AND-ul. In acest fel se produc reactii in interiorul genomului si mai ales in formarea dimerului de pirimidina. AND-ul este compus din patru baze azotate: adenina (simbolizata de litera A), guanine (G), citosina (C) si timina (T). Actiunea razelor UV determina reactii intre bazele A, G si  intre bazele C si T, acestea devenind mai apropiate decat ar trebui. 

Atunci cand organismal reproduce acest segment de ADN, este dificil sa se faca distinctia. Astfel de schimbari importante pot avea numeraose consecinte, inclusiv cancerul. Din acest motiv, expunerea excesiva la soare si la razele UV, in special in tinerete poate accelera procesul de imbatranire cutanata si poate favoriza dezvoltarea cancerelor cutanate.

Sursa de vitamina D

Razele soarelui nu sunt intotdeauna nocive. Intervin in procesele esentiale ale organismului, in special in sinteza vitaminei D, element de baza in absorbtia calciului si dezvoltarea osoasa. Vitamina D mai regleaza si dezvoltarea celulelor, ajutand astfel la preventia cancerelor. Razele UV stimuleaza secretia de melanina (element de care depinde pigmentul pielii) si beta-endorfine, motiv pentru care avem impresia ca suntem dependenti de bronzat.

 

 

 

"

Scrie pe 2014-07-08 de Maxi Sciences Farmacia casei tale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul