Cartilajul de rechin nu da rezultate impotriva cancerului pulmonar

Oamenii de stiinta care testau un medicament derivat din cartilajul de rechin spun ca acesta nu a reusit sa imbunateasca rata de supravietuire a pacientilor cu cancer pulmonar avansat. Rezultatele dezamagitoare au venit abia in stadiul final al acestor teste si demonstreaza ca nedicamentul nu mareste speranta de viata a persoanelor care sufera de cancer pulmonar cu celule mici, atunci cand afectiunea se afla in faza a III-a de dezvoltare si este inoperabila.

Comunitatea stiintifica a inceput cercetarile cu o serie de medicamente pe baza de cartilaj de rechin dupa ce s-a descoperit ca aceasta substanta impiedica vasele de sange sa se dezvolte in preajma tumorilor. Cercetatorii sperau ca medicamentele respective vor preveni alimentarea cu sange a celulelor canceroase, oprindu-le astfel cresterea. In consecinta, o chipa condusa de dr. Charles Lu, de la Centrul „MD Anderson” impotriva Cancerului (Universitatea Texas), a demarat studiile cu un compus denumit AE-941, la care au participat pacienti din Statele Unite ale Americii si din Canada.

„Pacientii sunt vulnerabili la strategiile de marketing”

Studiul, publicat in numarul din 26 mai al revistei online Journal of the National Cancer Institute, a urmarit efectele noului compus asupra a 379 pacienti cu cancer pulmonar inoperabil, care au fost expusi mai intai la chimioradioterapie, iar apoi li s-a administrat fie AE-941, fie o substanta placebo inactiva. La finele testelor, cercetatorii au constatat ca nu exista nici o diferenta intre cele doua grupuri de pacienti in ce priveste rata de supravietuire si progresia bolii.

Dupa cum afirma autorii, motivul din spatele acestui proiect a fost „utilizarea pe scara larga a produselor insuficient investigate din medicina complementara si alternativa, cum ar fi agentii derivati din cartilajul de rechin. Aceste produse sunt foarte populare in randul pacientilor cu cancer in stadiu avansat, adesea vulnerabili la strategiile de marketing ce nu sunt sustinute de probe medicale concrete”.
Scrie pe 2010-05-28 de Yahoo! News Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul