Cazurile de eczemă sunt in creştere in ţările industrializate

În stare acută, eczema formează porţiuni roşii   de diverse mărimi, cu pustule  umplute cu lichid,   care se sparg atunci cand ne scărpinăm. Atunci când forma bolii  devine cronică, pielea devine dură,  şi începe  să se lichefieze.  Eczema are două cauze principale.  Una este dermatita atopică,  o afecţiune cronică, o iritabilitate particulară, datorată tulburărilor de la nivel cutanat, uscat si hipersensibil la anumite agresiuni.  Al doilea tip de eczemă, se numeşte eczema de contact,  apare ca urmare a reacţiei alergice la o anumită substanţă.  Diferenţierea între cele două nu este chiar atât de uşoară,  având în vedere ca leziunile în ambele cazuri sunt identice.

 

Dermatita atopică afectează 20% dintre nou-născuţi, după 3 luni de la naştere, între 7 şi 10 % dintre copii cu vârste înainte de 16 ani, şi doar 1% dintre  adulţi ajung să sufere de  această leziune, dar în forme mai severe. În contrast, eczema de contact este frecventă în rândul adulţilor; prin urmare, vârsta este extrem de importantă pentru diagnosticarea corectă,  la fel şi  localizarea leziunilor. Eczema atopică nu are o localizare precisă, dar în funcţie de vârstă, anumite zone sunt mai expuse (obrajii, pielea capului la nou-născuţi, pleoapele şi pliurile cotului şi al genunchiului începând cu vârsta de 2 ani,  faţa , gâtul şi mâinile în cazul adultului.  Uneori, cele două tipuri de eczemă coexistă, astfel încăt  între 15 şi 30% dintre  cazurile atopice sunt însoţite de o eczemă de contact, ca reacţie alergică la nichel.

 

Dermatita atopică, deşi o afeciune rară pentru foarte mult timp, s-a răspândit foarte mult la începutul  anilor 70 în ţările industrializate. Conform specialiştilor în dermatologie, urbanizarea, reducerea numărului de infecţii care ne protejau împotriva alergiilor, agresivitatea săpunurilor şi detergenţilor,  au favorizat un  teren atopic în rândul copiilor. Prioritatea devine în acest caz   lupta împotriva   uscăciunii pielii, cu ajutorul emolienţilor, corect aplicaţi. Tratamentul poate include şi dermatocorticoide.  Totuşi,  dermatitele trebuie tratate cu grijă, în caz contrar, sunt  favorizate afecţiuni precum  astmul, sau rinita alergică.

 

"
Scrie pe 2011-02-27 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul