Ce arata statisticile despre depresie?

Conform statisticilor, aproximativ 121 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de depresie, ceea ce le poate afecta capacitatea de a munci, de a relationa. Cele mai severe forme de depresie pot duce chiar la suicid  astfel incat, anual, depresia este declarata ca fiind responsabila pentru 850.000  de decese. 

Un studiu recent  publicat in BMC Medicine  a comparat  conditiile sociale  cu  depresia in 18 tari. In colaborare cu  Organizatia Mondiala pentru Sanatate Mintala, cercetatori din 20 de centre de sanatate au investigat  prevalenta depresiei  la  nivel mondial. O persoana a avut un  episod  depresiv major daca a suferit de 5 din 9 simptome criterii  precum tristetea,  pierderea interesului sau a satisfactiei, sentimentul de vina sau nivelul respectului de sine scazut, somn deficitar, apetit scazut, nivel scazut al energiei, putere de concentrare redusa.

Pe baza informatiilor furnizate de 89000 de respondenti, rezultatele arata ca 15% din populatia din tarile dezvoltate, cu venituri ridicate (comparativ cu 11% in tarile cu venituri mici si mijlocii) risca sa se imbolnaveasca de depresie in decursul vietii, iar 5.5%  deja dezvoltasera aceasta boala in ultimul an. 

Episodul depresiv major este ridicat in state precum Franta ( peste 30%),  Olanda, si Statele Unite.Tara cu cea mai scazuta incidenta este China cu doar 12 procente. Totusi, India, un stat unde veniturile sunt mici, episodul depresiv major atinge aproximativ 36 de procente. 

Acelasi studiu a aratat ca femeile sunt de doua ori mai predispuse riscului de a suferi de depresie comparativ cu barbatii, iar pierderea partenerului fie ca aceasta survine in urma decesului, divortului sau despartirii poate avea o o contributie semnificativa. In ceea ce priveste varsta la care se instaleaza boala, aceasta difera de la tara la tara.

Prof. Evelyn Bromet de la Universitatea de Stat din New York considera ca acest  studiu este primul care aplica o  metoda standardizata pentru a compara depresia si episodul depresiv major la nivel regional, si la nivel cultural. Astfel, s-a demonstrat ca depresia reprezinta o preocupare pentru sanatatea publica pentru toate regiunile si este puternic legata de contextul social. Prin intelegerea formelor de depresie dar si a cauzelor, initiativele de la nivel global pot fi imbunatatite in vederea reducerii impactului depresiei.

 

 

"
Scrie pe 2011-07-26 de Medical News Today Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul