Ce este astmul de efort sau astmul post-exercitiu

Astmul indus de efort  se caracterizeaza prin tuse, respiratie greoaie, suieraturi la fiecare respiratie.  O astfel de criza intervine in general ca urmare a unui exercitiu fizic,  in maxim 5-10 minute dupa intreruperea exercitiului. Criza se termina brusc in 30 pana la 60 de minute de la debut.

Totusi, o criza de astm post-exercitiu nu trebuie sa fie neaparat tipica si se poate manifesta chiar si printr-o stare de disconfort, suieraturi, tuse; criza se poate declansa mult mai usor daca aerul este rece si uscat, iar efortul se prelungeste pentru cel putin 12 minute (nu intens si de durata scurta).

Mai multe sporturi expun practicantii la o astfel de criza de astm, mai precis cele de anduranta (marathon, jogging, ciclism), sporturile cu mingea care necesita sprint si demaraj, plonjarile submarine (de altfel, contraindicate), echitatia (nerecomandata in cazul persoanelor alergice).  

Pentru a evita astmul de efort,  se recomanda sporturi precum natatia, sporturile de combat, tenisul. Alte precautii sunt evitarea salilor de sport cu mult praf, incalzirea musculara inainte de efort, inceperea si oprirea efortului in mod progresiv,  evitarea altor surse alergice precum alergenii, de a avea la indemana tratamentul prescris de catre medic in cazul declansarii crizei astmatice.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-12-15 de Le Figaro Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul