Ce este insuficienta venoasa?

Insuficienta venoasa se datoreaza disfunctiei valvelor venoase ale membrelor inferioare.  Este o maladie silentioasa, care se instaleaza lent in decursul anilor, evolutiva (de la primele semne de telangiectazie pana la ulcer)  si cronica. Efectul “picioarelor grele" reprezinta unul din primele semne ale patologiei si are o rata  de raspandire mult mai mare decat credem. Maladia venoasa ar putea afecta 30 pana la 40% din populatie, si chiar una din doua femei. Exista factori care predispun la aceasta boala si sunt  hormonali, si ereditari. Totusi, obezitatea,  statul in picioare prelungit, sarcina, lipsa activitatii fizice, calatoriile cu avionul reprezinta situatii cu  risc crescut pentru aparitia insuficientei venoase.

Estrogenii cresc retentia de apa, stagnarea sangelui in vasele de sange, astfel apare efectul picioarelor grele, dar progesteronul tinde sa reechilibreze acest efect. In timpul ciclului menstrual, nivelurile hormonilor variaza, asadar, inainte de menstruatie femeile isi simt picioarele grele si dureroase. Varsta reprezinta un alt factor de risc important, deoarece pe masura ce imbatranim venele isi pierd incet eleasticitate si nu se contracta la fel de usor. Valvulele prezente in interiorul vaselor tind sa se largeasca lasand astfel sangele sa se acumuleze in partea inferioara a picioarelor.

Factorul genetic este si el important, deoarece riscul creste cu 45% in cazul in care unul din parinti sufera de varice. Daca ambii parinti sufera de varice, riscul poate ajunge si pana la 90% in cazul femeilor. Excesul de greutate se asociaza adesea cu hipercolesterolemie  care afecteaza circulatia sangvina, plus greutatea copului exercita o anumita forrta asupra picioarelor. Mai bine de jumatate din femei au varice, iar acestea apar cel mai adese in timpul sarcinii si se agraveaza cu fiecare sarcina. Dezechilibrul hormonal duce la o dilatare a venelor la inceputul sarcinii, apoi,  incepand cu a patra luna, uterul comprima venele.

In functie de  stadiul bolii, medicul poate sa propuna diverse tratamente precum compresia medicala (sub forma de ciorapi speciali) dar si tratamente medicamentoase  care reduc edemul si limiteaza dilatarea venelor.  Mai exista si  tehnici de injectare si chirurgicale care distrug sau elimina  varicozitatile  si varicele."
Scrie pe 2011-12-15 de Femme Actuelle Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul