Ce tip de pantofi protejeaza genunchii?

Slapii si tenisii cu talpi flexibile sunt mai comozi pentru genunchi decat sabotii sau chiar pantofii speciali, potrivit unui studiu efectuat la Centrul Medical al Universitatii „Rush”. Aceasta descoperire este una foarte importanta, in conditiile in care greutatea la care sunt supuse articulatiile genunchiului reprezinta un factor-cheie in dezvoltarea osteoartritei.

Dupa cum explica autoarea studiului, dr. Najia Shakoor, reumatolog la Universitatea „Rush”, incaltamintea traditionala a fost proiectata „cu scopul de a aduce maximum de suport si confort pentru laba piciorului, dar fara a se acorda catusi de putina atentie efectelor bio-mecanice asupra piciorului in rest”.

Aceasta atrage insa atentia ca pantofii pe care ii purtam au un impact substantial asupra greutatii depuse pe articulatiile genunchiului, in special atunci cand mergem.

Cercetarea, publicata online in jurnalul Arthritis Care & Research, a demonstrat ca incaltamintea plata si flexibila reduce in mod semnificativ presiunea pusa pe articulatiile genunchiului, spre deosebire de pantofii stabili, care au mai talpi mai rigide.

Un experiment inedit

Osteoartrita este cea mai des intalnita forma de artrita, o boala ce afecteaza calitatea vietii pacientilor, ducand adesea la invaliditate. O greutate mai mare decat cea normala suportata de genunchi in timpul mersului poate declansa in timp aparitia afectiunii, fiind asociata atat cu gravitatea osteoartritei, cat si cu evolutia acesteia.

Pentru acest studiu au fost recrutati 31 de voluntari cu simptome de osteoartrita, care au fost rugati sa testeze patru dintre cele mai populare tipuri de pantofi, in timp ce cercetatorii le analizau mersul.

Astfel, participantii au purtat de rand: saboti danezi, des intalniti in randul medicilor, care trebuie sa stea in picioare pe tot parcursul zilei; pantofi de stabilitate Brooks Addiction, care sunt prescrisi pentru confortul piciorului si stabilitate; pantofi sport Puma H-Street, un tip de incaltaminte plata cu talpi flexibile; si slapi. Pentru comparatie, cei 31 de voluntari au fost rugati sa mearga si in talpile goale.

Cercetatorii au constatat ca exista diferente considerabile in ce priveste greutatea pusa pe articulatia genunchiului, in functie de fiecare articol de incaltaminte. In cazul sabotilor si al pantofilor de stabilitate, presiunea facuta asupra genunchiului a fost cu pana 15 procente mai mare decat la pantofii plati pentru mers, la slapi sau in cazul persoanelor care nu au purtat deloc incaltari. De precizat ca, la acestia din urma, greutatea suportata de genunchi a fost similara cu cea resimtita atunci cand participantii au purtat slapi.

Tocurile mari si talpa rigida, daunatoare pentru articulatii

Potrivit lui Shakoor, pentru a micsora presiunea pusa pe articulatiile pacientilor cu osteoartrita, sunt folosite in prezent contrasuportul pentru genunchi sau inserturile ortopedice fixate in incaltaminte. Prin urmare, incaltamintea purtata constituie un factor important, care trebuie luat in calcul de toata lumea, cu atat mai mult de persoanele cu afectiuni ale articulatiilor.

„Rezultatele studiului nostru demonstreaza ca incaltamintea potrivita poate reduce greutatea suportata de genunchi cu 11 pana la 15 la suta, fiind obtinute efecte similare ca in cazul contrasuportului sau al inserturilor din pantofi“, a precizat cercetatoarea.

Aceasta atrage atentia ca exista cateva aspecte privind incaltamintea care afecteaza greutatea suportata de articulatii. „Inaltimea tocurilor este un factor important, care ar putea explica de ce pantofii de stabilitate si sabotii folositi in studiul nostru – ambii avand tocuri mai inalte – au pus o presiune mai mare pe genunchi”, a arata Shakoor.

„In acelasi timp, si rigiditatea incaltamintei este un factor. In studiile anterioare, am constatat ca mersul in talpile goale este asociat cu greutati mai mici ce trebuie suportate de genunchi, decat in cazul mersului cu incaltaminte conventionala”, continua cercetatoarea.

„Acest lucru s-ar putea explica prin faptul ca miscarea flexibila a piciorului gol este mai avantajoasa din punct de vedere mecanic. Probabil ca inflexiunea naturala a piciorului cand face contact cu pamantul atenueaza impactul asupra articulatiei, in comparatie cu miscarea artificiala «apasata» creata de un pantof cu talpa rigida”, mentioneaza aceasta.

Sabotii si pantofii speciali fac mai mult rau decat bine


Slapii si pantofii de mers folositi in cadrul studiului au fost plati, flexibili si usori, si au parut sa imite mecanica mersului in talpile goale, a precizat Shakoor. „Sabotii si pantofii de stabilitate, despre care se crede, in mod conventional, ca aduc un suport si o amortizare adecvate, maresc, de fapt, greutatea care trebuie suportata de catre articulatiile genunchilor, spre deosebire de pantofii cu mai putin «suport», cu tocuri mai plate si cu o flexibilitate mai mare”, arata autoarea experimentului.

Pe de alta parte, Shakoor atentioneaza ca greutatea suportata de genunchi nu reprezinta singurul criteriu de formulare a oricaror recomandari clinice in baza studiului sau. „In cazul persoanelor mai in varsta sau al celor infirme, slapii pot duce la caderi, din cauza design-ului lor larg. Astfel de factori trebuie luati, de asemenea, in considerare inainte de a recomanda pacientilor un anumit tip de incaltaminte”, a incheiat Shakoor.

In cercetarea realizata de Universitatea „Rush” au mai fost implicati dr. Mondira Sengupta, dr. Kharma Foucher, prof. dr. Markus Wimmer, prof. dr. Louis Fogg si dr. Joel Block. Studiul a fost finantat de o bursa primita din partea Institutului National impotriva Artritei si Afectiunilor Musculo-scheletale si de Piele, din componenta Institutelor Nationale de Sanatate."
Scrie pe 2010-07-21 de Medical News Today Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul