Ce trebuie sa stim despre anxietate

Definitie

Stresul poate fi generat de orice situatie sau gand cand care ne face sa ne simtim furiosi, nervosi sau frustrati. Ceea ce poate fi un motiv de stres pentru o persoana nu e neaparat un motiv de stres si pentru ceilalti. Anxietatea reprezinta sentimentul de teama sau anticiparea ca teama, iar cauza acestei stari de disconfort nu e intotdeauna cunoscuta, ceea ce amplifica intensitatea starii de anxietate.

Cauze si factori de risc

Anumite medicamente pot duce la simptome ale anxietatii, ca si efect secundar al tratamentului sau ca  intrerupere brusca a tratamentului cu o substanta care provoaca adictie, sau intreruperea brusca a consumului de droguri. Astfel de medicamente sunt: cele pentru ADHD, alcoolul, amfetaminele, bronhodilatatoarele pentru astm, cafeina, cocaina, remediile pentru raceala, decongestionantele, medicamentele pentru slabit, nicotina, medicamentele pentru afectiunile tiroidei, antidepresivele triciclice.

O alimentatie nesanatoasa, nivelurile scazute de vitamina B12 pot de asemeni contribui la starea de stres si anxietate. Anxietatea de performanta este asociata cu anumite situatii, precum sustinerea unui examen, sau a unei prezentari in public. Sindromul de stres post-traumatic poate aparea in urma unui eveniment traumatic precum razboiul, in urma unei agresiuni fizice sau sexuale, sau a unui dezastru natural. Persoanele care sufera de anxietate generalizata au sentimentul de teama aproape constanta pentru mai multe lucruri, mai bine de jumatate de zi, pentru cel putin 6 luni. Atacurile de panica presupun teama inexplicabila care survine brusc, amplificarea ritmului cardiac si a celui respirator.

Diagnosticarea si tratarea anxietatii

Diagnosticarea anxietatii este dificila si complexa pentru ca exista o varietate de cauze posibile, si pentru ca simptomele fiecarei persoane sunt declansate de experiente individuale. Atunci cand un medic examineaza un pacient anxios, se vor elimina mai intai afectiunile si starile care au  care ca si simptom anxietatea, dupa care va studia istoricul medical al pacientului, mai precis consumul de medicamente, alcool si droguri, cafeina, mediu progesional sau alti factori de stres care pot determina anxietatea. In majoritatea cazurilor, cea mai importanta sursa de informatie pentru stabilirea diagnosticului este istoricul social si psihologic al pacientului.

Medicul mai poate aplica 2 teste psihologice Scala de Anxietate Hamilton si Chestionarul pentru Tulburarile de Anxietate. Cea mai eficienta metoda de tratament este identificarea si indepartarea cauzei anxietatii, dar din nefericire nu este atat de usor.Pacientii trebuie sa identifice ceea ce ii ingrijoreaza in mod constant, daca exista ceva anume care ii face tristi, si sa pastreze un jurnal al experientelor si gandurilor care au legatura cu starea lor de anxietate. Comunicarea cu specialistii dar si cu cei apropiati este de ajutor in tratarea anxietatii.

Iata cateva metode sanatoase pentru a face fata stresului: adoptati o dieta sanatoasa si evitati abuzurile alimentare; asigurati-va ca dormiti suficient, si aveti o activitate fizica regulata; limitati consumul de cafeina si alcool, evitati nicotina si cocaina; practicati tehnici de relaxare precum relaxarea musculara progresiva, yoga, tai chi, meditatia; stabiliti un echilibru intre activitatile placute, relaxante si responsabilitatile de zi cu zi, activitatile profesionale.

"
Scrie pe 2012-02-29 de Yahoo ! Health Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul